szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ír kormány azt fontolgatja, hogy írjanak-e ki népszavazást a szigorú költségvetési fegyelmet előíró új pénzügyi unióról szóló szerződésről, amelyet hétfő este fogadtak el az uniós tagországok Brüsszelben - közölte kedden Eamon Gilmore miniszterelnök-helyettes.

Gilmore az RTE közszolgálati rádiónak elmondta: a referendum kiírása attól függ, hogy az új szerződés összhangban áll-e az ír alkotmánnyal. A dublini testület állásfoglalásra kéri fel a kormány jogi főtanácsadóját a kérdésben.

Az ír népszavazás kiírásának ügyét minden bizonnyal szorosan figyelemmel követik az európai uniós tagországok, tekintve, hogy az ír lakosság már kétszer is referendumon utasított el uniós szerződéseket: 2001-ben a nizzai szerződést, 2008-ban pedig a lisszaboni szerződést. Ezeket végül újra népszavazásra kellett bocsátani végleges jóváhagyásuk érdekében.

Az új pénzügyi unióról szóló szerződést a brüsszeli csúcson a 27 tagállamból álló EU 25 tagországa fogadta el, egyelőre Nagy-Britannia és Csehország nem csatlakozik hozzá. A szerződés lényegében automatikus szankciókat ír elő a résztvevő országokkal szemben, ha államháztartási hiányuk meghaladja a GDP 3 százalékát. A cél azonban ennél is nagyratörőbb: az úgynevezett kiegyensúlyozott költségvetés elérése, amit 0,5 százalékosnál alacsonyabb strukturális deficitszintként határoznak meg.

Írország 2010 novemberében 85 milliárd eurós segélycsomagot kényszerült aláírni az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal bankszektora megmentése érdekében, amelyért cserébe különösen kemény költségvetési megszorításokat kellett bevezetnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket

Müller Cecília: Otthonaikban, a háziorvos oltja majd a 60 év felettieket