szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tagesspiegel című német liberális lap a választási eljárásról szóló törvény tervezett módosításával kapcsolatban közölt budapesti riportot hétfői számában Orbán Viktor következő államcsínye címmel, a Neue Zücher Zeitung című svájci újság Politikai kihívás Orbán Viktor számára címmel a magyar politikai erőkről írt cikket, a pozsonyi Új Szó pedig Az Orbán-kormány határon túli magyarságpolitikája címmel közölt írást.

A Tagesspiegel szerzője, Silviu Mihai írásában kifejtette: a kormánypárt a választási törvény módosításával "örökre be akarja betonozni az alig korlátozott hatalmát". Arra a kérdésre, hogy milyen célt szolgál a választási regisztráció, "maga Orbán adta meg a választ" egy beszélgetésben az amerikai nagykövettel, amelyet nyilvánosságra hozott a Wikileaks.

E beszélgetésben a miniszterelnök kifejtette, hogy a Fidesz profitál az alacsony választási részvételből. Ebből következően "a Fidesz nemcsak a választási részvételt akarja megnehezíteni", hanem a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályozás átalakításával a választási kampányban folytatandó vitát is - vélekedett a Tagesspiegel szerzője.

A törvénymódosítás egyik oka a választási vereségtől való félelem lehet, hiszen a gazdasági problémák következtében a Fidesz közvélemény-kutatási adatai gyengék, az ellenzék mutatói pedig javulnak - írta Mihai.

"Legnagyobb ellenségünk nem a Fidesz"

"Az EU-val való konfrontáció üzenetét" hordozó plakátok jelentek meg Budapesten - írta a Neue Zürcher Zeitung svájci napilap terjedelmes online írásában. A liberális konzervatív svájci lap értékelése szerint a plakátkampánnyal Orbán Viktor miniszterelnök demonstratívan szembe akar szállni a külföldi intézményekkel, saját népének pedig újból bizonyítani akarja "nacionalista beállítottságát és a haza függetlenségéért való kiállását".

Az akció belpolitikai célja, hogy ne a Jobbik karjaiba szaladjanak azok a lehetséges választók, akik hátat fordíthatnak a Fidesznek - írta a lap. 

Az NZZ szerint az októberben alakult Együtt 2014 komoly kihívássá fejlődhet Orbán Viktor hatalmi igényeire nézve. A Milla vezetője, Juhász Péter a lapnak úgy fogalmazott: "legnagyobb ellenségünk nem a Fidesz, hanem a politikai közöny". Noha a Szolidaritás nem csak a szakszervezeteknél, hanem azoknál az intézményeknél - rendőrség, tűzoltóság, biztonsági szervezetek - is toboroz tagokat, "amelyek tulajdonképpen egy nemzeti konzervatív, a rendre és fegyelemre hivatkozó kormány támasztékai lehetnének", az Együtt 2014 "húzóneve" Bajnai Gordon - állapítja meg a lap.

"Lassan az lesz a magyar, akit ők fizetnek"

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hétvégi, a magyar kormánynak a vegyes pártokkal kapcsolatos állásfoglalását ismertető kijelentéseivel összefüggésben közöl kommentárt. A pozsonyi lap Az Orbán-kormány határon túli magyarságpolitikája című írásában rámutat: a magyar kormány határozott stratégia mentén egységes határon túli politikát folytat.

Hozzáfűzte, hogy ez még akkor is dicséretes, "ha nem mindenki szája íze szerint alakult a stratégia"" A cikk megállapítja: az autonómia létrehozását, az asszimiláció megállításának eszközeként támogató stratégiába "valóban nem fér bele a Híd" párt, amely nem vállalja az autonómiát, és a szlovák-magyar együttműködést "inkább célként, semmint eszközként" hirdeti. 

A pozsonyi lap szerint ugyanakkor a határon túli magyarságpolitika stratégiája olyan "elérhetetlennek tűnő" célokat tűz ki a közösség elé, amelyek "nem kizárólag Szlovákia ellenállása, hanem főleg a belső közösségi kapacitás hiánya miatt" elérhetetlenek. Hozzáteszi: a Fidesznél a nemzetközi standardnál fontosabbnak tűnik saját káderei támogatása a Kárpát-medencében. "Lassan az lesz a magyar, akit ők fizetnek" - véli az Új szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!