szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mesterséges emberi fület növesztettek 3D-s nyomtató és élő sejtekből készített különleges hidrogél felhasználásával az amerikai Cornell Egyetem tudósai.

A mesterséges fület balesetet szenvedett vagy beteg személyek, illetve microtiában szenvedő - azaz deformált fülekkel született - gyermekek esetében lehet felhasználni - közölte Jason Spector professzor. Az új technológiától a szakemberek azt remélik, hogy kevésbé invaziv beavatkozás a betegek számára, és az új szerv sokkal természetesebben hat.

A szakemberek gyermekfülről készített háromdimenziós felvételeket vittek számítógépbe, ezek alapján készítettek 3D-s nyomtatási eljárással egy puha öntőformát, amelyet borjú füléből vett élő sejteket tartalmazó különleges kollagén géllel töltöttek meg. Utóbbiból porcot növesztettek, amely három hónap után elég erős volt - ismertették az eljárást az Amerikai Tudományos Akadémia Public Library of Science One (PLOS) című folyóiratában megjelent tanulmányukban.

A tudósok úgy vélik, hogy három éven belül ez a technológiai emberek esetében is alkalmazható lesz. A porcképző sejteket azért vették szarvasmarhafülből, mert könnyebb hozzájutni, mint emberi porcokhoz, különösen olyan rugalmas porcokhoz, mint amilyenek a fület alkotják - magyarázta Jason Spectos, a Weill Cornell Orvostudományi Központ kutatója, a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport képes lenne gyorsabban is elkészíteni a mesterséges fület, ha az élő sejteket közvetlenül felhasználnák "tintaként" a háromdimenziós nyomtatóban. 

Jelenleg az új fülre váró betegek esetében leginkább műfület alkalmaznak, amelyet egy pálca segítségével erősítenek a fejhez. Gyerekek esetében az orvosok néha a fül közeli bordák keményebb porcaiból készítenek új fület, ez azonban igen nagy műtéti beavatkozást jelent.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!