szerző:
MTI

Hivatali visszaélés a módosított vád Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati minisztere ellen az UD Zrt. ügyében a Fővárosi Törvényszéken kedden újrakezdődött elsőfokú büntetőperben. Szilvásy György, ahogy korábban a személyes adattal való visszaélés esetében, most a hivatali visszaélés vonatkozásában is tagadta bűnösségét, és úgy vélte, hogy "politikai szituációból formáltak büntetőügyet".

Az ügyészség korábban az UD Zrt.-vel összefüggő lehallgatási anyagok nyilvánosságra hozása miatt emelt vádat Szilvásy György, valamint Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának korábbi szocialista alelnöke, továbbá Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és párttársa, Herényi Károly ellen.

A vádirat szerint az ügy sértettje többek között a jelenlegi házelnök, Kövér László és Demeter Ervin képviselő - mindketten volt fideszes titkosszolgálati miniszterek -, valamint Almássy Kornél volt MDF-es országgyűlési képviselő és az UD Zrt. egyes vezetői.

Az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György és Tóth Károly a bizottság tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki országgyűlési képviselők és az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője közötti telefonbeszélgetések személyes adatokat is tartalmazó lehallgatási anyagát.

Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak pedig azt rótta fel az ügyészség, hogy a máig ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítették az MDF 2008 szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.

Tavaly áprilisban az elsőfokú bíróság valamennyi vádlottat felmentette, jobbára bűncselekmény hiányában, de az ügyészség fellebbezése után idén januárban a Fővárosi Törvényszék új elsőfokú eljárást rendelt el három vádlott ügyében. Tóth Károly felmentő ítélete emelkedhetett jogerőre, és ezzel az ő vonatkozásában lezárult az eljárás.

A három másik vádlottnál kedden az immár első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék úgy döntött: szétválasztja Szilvásy György, illetve Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyét, miután semmi összefüggés nincs köztük, és egyedül a volt titokminiszter vonatkozásában folytatja az eljárást a módosított vád alapján hivatali visszaélés miatt. A két volt MDF-es politikus ügyében a helyi bíróságon folytatódik a per. Az ügyek elkülönítése ellen az ügyészség fellebbezett, így ebben a kérdésben véglegesen a Fővárosi Ítélőtábla dönt majd.

Az ügyészség Szilvásynak immár nem azt rója fel, hogy a sértettek személyes adatait hozta nyilvánosságra törvénysértő módon, hanem azt, hogy a sértettek becsületét, társadalmi megítélését súlyosan csorbító kijelentéseket tett, például, hogy politikai, "megfigyelési" feladatokat adtak a volt fideszes titokminiszterek az UD Zrt. egyik vezetőjének.

Szilvásy György a tárgyaláson a módosított váddal kapcsolatban is leszögezte: az ügyben mindvégig törvényesen járt el, az ügyészség koncepciója megegyezik a Fidesz kezdettől hangoztatott koncepciójával, hogy a párt lejáratása lett volna a cél 2008 szeptemberében, de ez nem felel meg a valóságnak.

A Gyurcsány-kormány egykori tagja rámutatott: a nyilvánosságot az UD Zrt.-ügy napvilágra kerülése során elsőként fideszes politikusok és a cég vezetői tájékoztatták. "Az események után kullogtam, Demeter Ervin és a Fidesz diktálta az iramot" - fogalmazott.

Szilvásy György felidézte, hogy a már akkoriban megfogalmazott vádakkal szemben, amelyek szerint a Gyurcsány-kormány törvénytelenül használta a titkosszolgálatot politikai ellenfelei ellen, a valóság az, hogy a szolgálatok arról tájékoztatták: "polipszerű árnyék-titkosszolgálat" hatolt be az állami szervek informatikai rendszerébe.

Hozzátette, hogy az ezt feltáró, hosszabb ideje zajló objektumvédelmi tevékenységgel összefüggésben rögzítettek a szolgálatok olyan telefonbeszélgetéseket, amelyeken volt fideszes titkosszolgálati miniszterek is hallhatóak, de nem ők voltak a célszemélyek.

A beszélgetések pedig a többi között arról árulkodtak, hogy Demeter Ervin Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori főigazgatójának nemzetközi kapcsolatairól érdeklődött az UD Zrt. egyik akkori vezetőjénél, Horváth Józsefnél, aki az első Fidesz-kormány idején az NBH magas beosztású tisztje volt, 2010-ben pedig a Katonai Biztonsági Hivatal egyik helyettes vezetője lett.

Szilvásy György kiemelte: célja nem a fideszes politikusok lejáratása, hanem a nemzetbiztonsági kockázatok elhárításán túl a titkosszolgálatok törvényes működésének biztosítása, továbbá a közvélemény tájékoztatása volt.

A Szilvásy György ellen hivatali visszaélés vádjával kedden újrakezdődött büntetőper júliusban tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csökkent az ingatlaneladások száma

Csökkent az ingatlaneladások száma

Nincs roham a nyelviskolákban, több ezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból

Nincs roham a nyelviskolákban, több ezren szorulhatnak ki a felsőoktatásból

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Nobel-díjra terjesztették fel Hongkong népét

Nobel-díjra terjesztették fel Hongkong népét