szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közpénzekkel való visszaélés gyanúja miatt távozik a korrupcióellenes ügynökség vezetője Szingapúrban. A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legkevésbé korrupt államának számít, a közelmúltban azonban több kényes ügy is rontott a hírnevén.

Eric Tan, a korrupcióellenes ügynökség főnöke az utóbbi 6 év alatt állítólag 1,34 millió dollárnyi közpénzt fordított más célokra - azt nem tudni, pontosan mire.

Szingapúr szigorú korrupcióellenes törvényeiről ismert, a Transparency International Globális Korrupciós Barométere szerint a negyedik legkevésbé korrupt ország, Új-Zéland, Dánia és Finnország mögött.

Li Hszien Lung miniszterelnök a kormányba vetett társadalmi bizalom fenntartása érdekében úgy döntött, Tannak távoznia kell posztjáról, ahol a munkaügyi miniszter váltja. Arról egyelőre nem tudni, indul-e ellene bűnvádi eljárás.

Egy hónappal korábban egy, a mostanihoz hasonló eset hozta kínos helyzetbe a szingapúri vezetőket. Akkor a korrupciós iroda egy másik vezető beosztású tagja ellen hűtlen kezelésért emeltek vádat, miután egy kaszinóban próbálta meg gyarapítani a rábízott állami pénzeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!