szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteken a Földközi-tenger keleti felére érkezett a USS San Antonio hadihajó, amellyel együtt így már az amerikai haditengerészet 6 egysége tartózkodik a térségben, és bevethetők egy Szíria elleni akcióban. Az amerikaiak és a franciák többsége elutasítja, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a szíriai polgárháborúba.

Elhagyták Szíriát és megérkeztek Libanonba az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei szombaton. A világszervezet tucatnyi szakértője a tíz nappal ezelőtti, Damaszkusz környéki támadás helyszínén vettek mintákat, a támadásban nyugati hírszerzők és a szíriai ellenzék szerint a kormányerők mérgező gázt is használtak.

A vegyi fegyverek bevetése miatt az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama katonai beavatkozást fontolgat Szíria ellen. Az amerikai hírszerzés friss jelentése szerint a gáztámadás legalább 1429 ember életét oltotta ki, köztük több mint négyszáz gyerekét. 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken - diplomaták beszámolója szerint - azt jelezte a Biztonsági Tanácsban állandó tagsággal rendelkező országoknak, hogy a vegyi fegyverek bevetésének ellenőrzésére Szíriában összegyűjtött minták elemzése két hétig tarthat. A világszervezet ellenőreinek mandátuma csak arra terjed ki, hogy megállapítsák, használtak-e vegyi fegyvert az említett helyszínen, de arra már nem, hogy ki vetette be őket. Korábbi jelzések szerint a szakértők Hágába viszik a mintákat az elemzések céljából.

Pénteken a Földközi-tenger keleti felére érkezett a USS San Antonio hadihajó, amellyel együtt így már az amerikai haditengerészet 6 egysége tartózkodik a térségben. A Pentagonra hivatkozó szombati hírügynökségi jelentések szerint az USS San Antonio hadihajó - amely a fedélzetén több száz tengerészgyalogost szállít - e térségbe vezető útját már korábban eldöntötték, de nem tervezik, hogy a katonákat egy Szíria elleni esetleges akcióban bevessék. 

A USS San Antonio a Szuezi-csatornán keresztül érkezett a Földközi-tengerre, és pénteken kapta azt a parancsot, hogy maradjon a térségbe vezényelt 5 amerikai romboló közelében. A Reuters brit hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a hajó egyike annak a három amerikai tengerészeti egységnek, amely a fedélzetén mintegy 2200 tengerészgyalogossal az Arab-félsziget körüli térségben teljesít hathónapos szolgálatot. 

Eközben elfogadhatatlannak nevezte az orosz külügyi szóvivő az Egyesült Államok képviselőinek azokat a nyilatkozatait, amelyekben erő alkalmazásával fenyegették meg Szíriát.

Alekszandr Lukasevics Moszkvában kiadott állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy az erő egyoldalú - az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazása nélküli - alkalmazása a nemzetközi jog egyértelmű megsértését jelentené, és aláaknázná a szíriai válság politikai és diplomáciai megoldásának a távlatait, csak újabb konfrontációs fordulókat okozna és újabb áldozatokkal járna, legyen szó bármennyire is korlátozott jellegű erő bevetéséről. Az események ilyen alakulását nem szabad megengedni - szögezte le.

Vlagyimir Putyin orosz államfő azt reméli, hogy a G-20-as csoport jövő csütörtökön kezdődő szentpétervári csúcstalálkozóján találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel, és vele, valamint a fórum többi résztvevőjével megvitathatják a szíriai helyzetet.

Az amerikaiak többsége elutasítja, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a szíriai polgárháborúba - derült ki annak a közvélemény-kutatásnak az eredményeiből, amelyet a Reuters és az Ipsos közösen készített. A felmérés szombaton közzétett eredményei szerint a megkérdezett amerikaiak 53 százaléka nem támogatna egy amerikai katonai csapást Szíria ellen. A beavatkozás amerikai ellenzőinek az aránya valamelyest csökkent az utóbbi napokban, hiszen az ezt megelőző közvélemény-kutatás még azt mutatta, hogy a beavatkozást nem támogatók aránya 60 százalékos. A szombaton közzétett adatok szerint a közvélemény-kutatás keretében megkérdezett 708 felnőtt amerikai egyötöde támogatná, hogy az Egyesült Államok katonai csapást mérjen Szíriára.

A franciák többsége ellenzi országuk részvételét egy Szíria elleni katonai fellépésben egy felmérés szombaton közzétett adatai szerint. Francois Hollande francia elnök pénteken bejelentette, hogy Párizs a katonai beavatkozás brit elutasítása ellenére továbbra is támogatja az "arányos és kemény" fellépést a damaszkuszi rezsim ellen. A BVA intézetnek a Le Parisien-Aujourd'hui által közzétett közvélemény-kutatási adatai szerint a válaszolók 63 százaléka ellenzi a katonai fellépést, 58 százalék nem bízik abban, hogy Francois Hollande elnök alkalmas lenne egy francia részvétel vezetésére, 35 százalékuk pedig attól fél, hogy az intervenció az egész közel-keleti térséget lángra lobbanthatja. A szíriai kormánnyal való szolidaritás jegyében iráni parlamenti küldöttség utazott szombaton Damaszkuszba.

Az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint a medzslisz külügyi bizottságának háromtagú delegációját ötnapos látogatása során fogadja Bassár el-Aszad szíriai elnök is. A küldöttséget Alaeddin Borudzserdi, a bizottság elnöke vezeti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Gombapincében termesztett kannabiszt

Gombapincében termesztett kannabiszt

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban