szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tízezren tüntettek vasárnap este Romániában a verespataki ciános bányaprojekt ellen – jelentette a dpa német hírügynökség.

A hírügynökség szerint a legnagyobb tiltakozó megmozdulásra Bukarestben került sor, ahol mintegy 25 ezren vonultak az utcákra a ciántechnológiás aranybánya tervezett megnyitása miatt. A tüntetők a ciántechnológia okozta várható környezeti károk ellen fejezték ki tiltakozásukat. Bukarestben több mint egy hete tartanak a ciános aranybányászatot ellenző tüntetések.

Közben Victor Ponta miniszterelnök vasárnap este Verespatakon tett váratlan látogatást, ahol munkahelyüket féltő bányászok tüntetnek napok óta a bányaprojekt mellett.

Szerda óta a ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) több mint húsz alkalmazottja barikádozta el magát egy föld alatti tárnában azt követelve, hogy a hatóságok mielőbb engedélyezzék az aranybánya megnyitását.

A Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetségen belül a bányaprojekt megnyitásáról koalíciós feszültség alakult ki. A verespataki beruházásra vonatkozó törvénytervezet megvitatását a napokban egy parlamenti különbizottságra bízták.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott RMGC 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az RMGC mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti