szerző:
hvg.hu

Egy azeri híradás szerint magyar újságírók érkeztek Azerbajdzsánba, hogy információt szerezzenek és helyszíneket találjanak a hegyi karabahi háborút azeri szemszögből feldolgozó filmjükhöz. Az MTVA szerint nekik nincs közük az ügyhöz.

Magyar újságírócsoport látogatott az azerbajdzsáni Tartar körzetbe a karabahi örmény-azeri konfliktusról készítendő film előkészítésére – adta hírül szerdán az Azernews.com. A magyarok a hegyi karabahi háborúról készülnek filmet – vélhetően dokumentumfilmet – forgatni az azeri híradás szerint.

A hír szerint az "Information and Communication Fund"-tól érkezett újságírócsoport látogatásának célja az volt, hogy minél többet megtudjanak a hegyi karabahi konfliktus azeri oldaláról. Találkoztak kitelepített személyekkel is, akiket oktatási központokban készítettek fel a tévésekkel való találkozóra. A vendégeket tájékoztatták az örmény katonák által elkövetett atrocitásokról.

©

A magyarok filmje – olvasható az azeri hírben – elmondja majd a világnak az igazságot Karabahról. Az újságírók egyelőre a helyszínek kiválasztásával foglalkoznak, és úgy tervezik, hogy hamarosan visszatérnek Azerbajdzsánba.

Az állítólagos filmről a hvg.hu megkérdezte az MTVA sajtótőnökét, aki közölte: végigkérdeztek mindenkit, aki szóba jöhetne egy ilyen jellegű projektnél, ám a közmédiában senki sem foglalkozik ilyesmivel, nem is jártak most Azerbajdzsánban. Ráadásul - mondta a sajtófőnök - az MTVA-nek nem is ez az angol elnevezése.

 Hegyi Karabah egy örmény többségű enklávé Azerbajdzsánon belül – olvasható a Wikipedián. Az azeriek a Szovjetunió széthullása óta igyekeztek megfékezni az örmény elszakadási mozgalmat. 1988 februárjában Karabah megszavazta, hogy csatlakozik Örményországhoz, de a döntést az azeriak bojkottálták. A konfliktus etnikai tisztogatásig fajult. Azerbajdzsán 1991-ben kikiáltotta függetlenségét, és ugyanígy tett Hegyi Karabah is. 1992-ben emiatt újra fellángolt az etnikai konfliktus.

Az Azernews arról ír, hogy 1992 februárjában az örmény katonák a szomszédos, már elfoglalt településekről heves tűz alá vették Khojaly városát, majd a szovjet hadsereg támogatásával le is rohanták azt. A támadás 613 civil – köztük nők, gyerekek és idősek – életét követelte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!