szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenleg kiadatási letartóztatásban lévő volt ukrán képviselő és felesége azt kérte, helyezzék hatályon kívül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak a menedékkérelmüket elutasító határozatát, ezt azonban a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította. Galina Sepeljeva és Olekszandr Sepeljev a megváltozott ukrajnai helyzetre tekintettel döntött úgy, hogy nem kéri a magyarországi menekültstátust, és azt kérik, hogy adják ki őket Ukrajnának. Kérésüknek megfelelően Navracsics Tibor hozzájárult, hogy a házaspárt átadják az ukrán hatóságoknak, erre várhatóan még a héten sor kerül.

Elutasította a Sepeljev-házaspár keresetét hétfőn a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Sepeljevék azt kérték, helyezzék hatályon kívül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) a menedékkérelmüket elutasító határozatát. Olekszandr Sepeljevet, aki korábban ukrán országgyűlési képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A férfi tagadja bűnösségét. A házaspár jelenleg kiadatási letartóztatásban van, a BÁH legutóbb februárban utasította el menedékkérelmüket. A házaspár azt kérte a bíróságtól, helyezze hatályon kívül a menedékkérelmüket elutasító határozatot, mivel az megítélésük szerint számos valótlanságot tartalmaz.

A bíróság hétfőn úgy határozott, elutasítja a házaspár keresetét, nem helyezi hatályon kívül a BÁH határozatát. A bíróság indokolásában emlékeztetett: azt kellett vizsgálnia, hogy eleget tett-e a BÁH a tavaly decemberi bírósági határozatban foglalt iránymutatásoknak, többek között, hogy szerezzen be új országinformációt és vizsgálja meg, megállapítható-e a felperesek esetében az üldöztetéstől való félelem. A bíróság szerint az iratok alapján egyértelmű, hogy az iránymutatások teljesültek, tehát nem áll fenn olyan eljárási jogszabálysértés, amely megalapozhatta volna a hatályon kívül helyezést. 

Galina Sepeljeva és Olekszandr Sepeljev március 6-án döntött úgy, a megváltozott ukrajnai helyzetre tekintettel nem kéri a magyarországi menekültstátust, és azt kérik, hogy adják ki őket Ukrajnának. Kérésüknek megfelelően Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a közelmúltban hozzájárult, hogy a házaspárt átadják az ukrán hatóságoknak, erre várhatóan még a héten sor kerül. A Sepeljev házaspárt tavaly júliusban fogták el Budapesten, ezután mindketten menekültstátusért folyamodtak, kérelmüket azonban a BÁH elutasította. A döntést a házaspár megtámadta, és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly decemberben új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt. 

A BÁH február elején már másodszor hozott döntést az ügyben, és másodszor utasította el a házaspár menedékkérelmét. A házaspár akkor kezdeményezte a BÁH-határozat felülvizsgálatát a bíróságon, és ebben az ügyben hozott hétfőn ítéletet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. 

Az ukrán hatóságok szerint Olekszandr Sepeljevnek köze volt a Rodovid Bank egyik volt részvényese ellen tavaly tavasszal, egy Kijevhez közeli településen elkövetett merénylethez. Ismeretlenek rálőttek az üzletember autójára, a támadásban ő és sofőrje is megsérült. 

Sepeljev két cikluson át parlamenti képviselő volt Julija Timosenko egykori kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben kizárták, és csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult, de nem jutott be a parlamentbe. 

A volt politikust az ukrán hatóságok kétrendbeli sikkasztással is gyanúsítják. A gyanú szerint a Rodovid Bankból 2009-ben sikkasztott el több mint 220 millió hrivnyát (6,6 milliárd forint), egy másik üzletemberrel közösen pedig 315,3 millió hrivnya állami támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!