Megrongálták egy szovjet tábornok emlékművét Lengyelországban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megrongálták Ivan Csernyahovszkij szovjet hadseregtábornok, második világháborús frontparancsnok emlékművét az északkelet-lengyelországi Pienieznóban vasárnapra virradó éjjel - jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

A háború alatti lengyel ellenállás jelképét és kommunistaellenes jelszót festettek ismeretlenek a tábornok mellszobrát tartó oszlopra, amely azon a helyen áll, ahol a hadvezér meghalt 1945 februárjában.

A lengyel külügyminisztérium elítélte a rongálást, a festéket még délelőtt eltávolították az emlékműről, ahova egyébként éppen vasárnap Csernyahovszkij emléke előtt tisztelgő orosz küldöttséget vártak. Oroszországban a Szovjetunió hőseként tisztelik őt, Lengyelországban viszont őt tartják felelősnek a lengyel ellenállás térségbeli hálózatának felszámolásáért és számos tagjának táborokba deportálásáért.

Az év elején a lengyel hatóságok javaslatot tettek az 1970-es évek elején emelt emlékmű lebontására vagy átszállítására a szomszédos kalinyingrádi orosz enklávéba, de a varsói orosz nagykövetség ellenezte ezt, és végül a vajdasági tanács egyhangúlag a lebontás ellen szavazott.