szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Heves tűz alá vették a rendőröket a Missouri állambeli St. Louisban, 31 embert őrizetbe vettek, két embert pedig meglőttek – közölték a hatóságok kedden. St. Louis elővárosában, Fergusonban másfél hete tartanak a zavargások, miután egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiút.

Ron Johnson rendőr százados sajtóértekezletén a Missouri állambeli St. Louisban elmondta, hétfő éjszaka a rendőröket tűz alá vették a tüntetők a Ferguson nevű peremkerületben, a heves tűz ellenére a rendőrök azonban "egyetlen lövést sem adtak le". Hozzátette, hogy a rendőrök a tüntetőktől két lőfegyvert lefoglaltak.

A településen azután kezdődtek a zavargásokká fajuló tüntetések, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr több lövéssel agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt, a 18 éves Michael Brownt.

©

A tüntetők már vasárnap éjjel összecsaptak a rend helyreállítására kivezényelt rendőrökkel, miután Jay Nixon missouri kormányző rendkívülki állapotot hirdetett és éjféltől reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el. A tüntetők a tilalom ellenére megtámadták a rendőröket, rájuk lőttek és Molotov-koktélokat dobáltak, valamint kifosztottak több helyi üzletet. A rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget. Hétfőn Nixon kormányzó Fergusonba rendelte a nemzeti gárdát, de megszüntette a kijárási tilalmat.

Johnson azt mondta, az összecsapásokban legalább két embert meglőttek, 31 embert pedig letartóztattak, két helyen pedig tűz ütött ki a városban. Mint mondta, négy rendőr a rájuk dobott kövektől és Molotov-koktéloktól sebesült meg. A rendőr százados azt mondta, a letartóztatottak között nem csak helyiek voltak, hanem New York-iak és kaliforniaiak is. Mint mondta, szerinte a békés tüntetők közé keveredett "erőszakos agitátorok" és "bűnözők" a felelősek a zavargásokért.

Johnson ezért azt kérte a békés tüntetőktől, hogy napközben tüntessenek, hogy így el tudják választani egymástól a békéseket és az éjszaka megjelenő erőszakos agitátorokat. A százados ezen kívül kritizálta a médiát is, amely szerinte hátráltatta az éjszaka a rendőrség munkáját, ezért ki is tiltották a média képviselőit a zavargások területéről.

A Twitteren a tüntetések résztvevői azt írják, egyiküknél sem volt fegyver, a rendőrség ellenben gumival bevont fémlövedékeket lőtt ki. A The Intercept című lap azt közölte az oldalán, hogy az éjszakai összecsapásokban letartóztatták és megbilincselték a helyszínről tudósító riporterüket is. A rendőrség őrizetbe vette a Getty Images fotóügynökség munkatársát is, de állításuk szerint három órával később szabadon engedtek. Ugyanerre a sorsra jutott a német Die Welt konzervatív napilap tudósítója és egy másik német újságíró is, aki regionális lapoknak ír rendszeresen. Az intézkedés a rendőrség szerint azért történt, mert nem vették figyelembe a terület elhagyására szóló rendőrségi utasítást. Az újságírók viszont azt állították, hogy ők a rendőrség útmutatásai szerint cselekedtek.

A résztvevők elsősorban a faji alapon történő megkülönböztetés ellen tiltakoznak.

©

Barack Obama amerikai elnök az események hatására megszakította nyári szabadságát, hétfő éjszaka pedig közölte, elküldi Eric Holder igazságügyi minisztert, aki a fekete fiú halálával kapcsolatos nyomozás vezetőivel, valamint a városi elöljárókkal fog tárgyalni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő