szerző:
MTI

Hat újabb kérdést kapott a szerdán meghallgatott Navracsics Tibor magyar EU-biztosjelölt az Európai Parlament (EP) oktatási és kulturális bizottságától, azon belül kettőt-kettőt-kettőt a jobbközép néppárti, a liberális, valamint az euroszkeptikus frakció tagjaitól – közölték pénteken EP-források.

Navracsics Tibor EU-biztosjelölt hat további kérdést kapott az EP oktatási és kulturális bizottságától.

A néppártiak egyik kérdése az erősen megkurtított költségvetésű Európa a Polgárokért elnevezésű uniós program további  finanszírozhatóságával, a másik pedig az oktatáspolitikai jellegű Bolognai Folyamatban rejlő lehetőségekkel kapcsolatos. Ez utóbbi vonatkozásban a kérdés kitér az egyetemi hallgatók és a foglalkoztatottak mobilitásának ügyére is.

A liberálisok a magyar médiatörvénynek az alapvető jogokkal való összhangját tudakolták – azzal összefüggésben szóvá téve az idén júliusban bevezetett reklámadót is –, valamint a magyar oktatáspolitikai változtatásokat bírálták.

A médiatörvényt illetően a kérdés megfogalmazói utaltak arra, hogy a magyar biztosjelölt a meghallgatáson elmondta, a magyar kormány részéről ő folytatta a tárgyalásokat az Európa Tanáccsal, és az egyeztetést követő módosítások nyomán a jogszabály immár maradéktalanul megfelel az EU értékeinek. 

A kérdezők ezután négy tényállítást tettek, és azt tudakolták, miként nevezhető ezek fényében a magyar jogi szabályozás az európai értékekkel összhangban állónak.

Az MTI szerint az állítások között volt, hogy minden médiának regisztráltatnia kell magát, beleértve a fórumokat és blogokat is; minden média köteles kiegyensúlyozottan beszámolni az országos és európai eseményekről; a médiahatóság politikai ellenőrzés alatt áll a kinevezési eljárás révén, és ez év júliusban olyan adójogszabályt vezettek be, amely az Európai Bizottság szerint közvetlenül érinti a kevés számú olyan magyarországi médiacsatorna egyikét, amelyet semlegesnek tartanak, mert nem követ kormánypárti vonalat, vagyis az RTL-t.   

A liberálisok második kérdése szerint a magyar oktatáspolitika nagyon ellentmondásos, az általános iskolai oktatás túlzott centralizáltsága, a tankönyvek tartalmának ellenőrzése, az egyház fokozott oktatási szerepe jellemzi. A kérdésben szóvá tették a hallgatói szerződések rendszerét is, azt a mozgásszabadság elvével ellentétben állónak minősítve.

Emlékeztettek arra, hogy Navracsics a meghallgatáson azt mondta, fellépne az ellen, ha Európa-ellenes tendencia mutatkozna a magyar oktatási rendszerben. A liberális kérdezők szerint ez a kijelentés a magyar oktatáspolitika problémáinak a puszta létezését is tagadja. 

A magát Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európájának nevező frakció egyfelől azt tudakolta, hajlandó-e Navracsics hivatalosan és nyilvánosan kijelenteni, hogy a magyar médiareformnak és az igazságügyi rendszer reformjának az eredeti, általa sugallt változata ellentétben állt az EU alapjogi chartájával, és ennek kapcsán "kész-e hivatalosan és nyilvánosan elítélni azt, valamint hivatalosan elhatárolódni pártjának, a Fidesznek, a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek az álláspontjától".

E frakció másik kérdése az oktatási infrastruktúra finanszírozásának a lehetőségeire vonatkozott a költségvetési megszorítások idején.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin