szerző:
MTI

Néhány órával kihirdetése után feloldotta a szükségállapotot a Burkinai Köztársaság (Burkina Faso) elnöke, Blaise Compaoré, és bejelentette, hogy kész tárgyalni az ellenzékkel az átmeneti kormány megalakításáról.

"Kész vagyok nyílt tárgyalásokra az átmeneti időszakról, amelynek végén átadom a hatalmat" – közölte Compaoré, akinek nyilatkozatát péntekre virradóra idézte a média.

Az államfő csütörtökön jelentette be, hogy feloszlatta a kormányt, és szükségállapotot léptetett életbe a nyugat-afrikai országban zajló zavargások miatt, amelyek során tüntetők gyújtogattak a parlamentben. Az ellenzéki tüntetők betörtek a parlament és az állami televízió épületeibe, majd az elnöki palota elé vonultak, hogy tüntessenek a 27 éve hivatalban lévő elnök hatalmának meghosszabbítása ellen. 

A hadsereg vezetője csütörtök este bejelentette, hogy a törvényhozást is feloszlatják, és legfeljebb egyéves időtartamra átmeneti kormányt állítanak fel. "Az alkotmányos rendhez való visszatérés nem tarthat tovább 12 hónapnál" – jelentette ki Honoré Traoré tábornok. 

Bénéwendé Sankara, az ellenzék egyik hangadója azt állította, hogy a zavargásokban harmincan meghaltak és mintegy százan megsebesültek. Más hírügynökségi jelentések három halottról szólnak. Sankara szerint Compaoré távozása nem képezheti vita tárgyát. Az ellenzéki vezető államcsínynek nevezte a történteket.

A demonstrációt az váltotta ki, hogy a parlament csütörtökön tervezett szavazni arról, engedélyezze-e a következő választáson való indulást Compaorénak. A tüntetések hatására a kormány visszavonta az államfő újbóli indulását lehetővé tevő törvénytervezetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!