szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elefántcsontot csempésztek Hszi Csin-ping kínai elnök delegációjának tagjai Tanzániából az elnök 2013-as látogatásakor állatvédők szerint.

A londoni székhelyű EIA (Environmental Investigation Agency) környezetvédelmi szervezet csütörtökön bemutatott jelentése kereskedőkkel folytatott beszélgetéseken és titkos nyomozásokon alapul.

Ezek szerint amikor a kínai elnök 2013 márciusában Tanzániába látogatott, az őt kísérő delegáció tagjai bűnszervezetekkel szövetkezve nagy mennyiségű elefántcsontot csempésztek ki az országból, egy részét ráadásul az elnöki gépen, diplomatatáskákba rejtve.

Kína a csempészett elefántagyar legnagyobb importőre a világon, Tanzánia pedig az elefántcsont legnagyobb illegális exportőre. Az orvvadászat miatt a Tanzániában élő elefántok felét kiirtották az elmúlt öt évben. 

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hung Lej "minden alapot nélkülözőnek" nevezte a jelentést. Kijelentése szerint Kína tartja magát a fajok védelméről szóló egyezményhez és ellenzi az illegális elefántcsont-kereskedelmet. 

Afrikai látogatása Hszi Csin-ping első külföldi útja volt államfőként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitart a kellemes őszi idő

Kitart a kellemes őszi idő

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Vidéken és Budapesten is csökkent a Fidesz tábora, de a szavazói továbbra is nagyon aktívak

Vidéken és Budapesten is csökkent a Fidesz tábora, de a szavazói továbbra is nagyon aktívak