szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A finn pénzügyminiszter EU-ügyi tanácsadóját megihlette az olasz miniszterelnök. Renzi nemrég – még mielőtt Orbán Viktor bejelentette a kvótás népszavazást – arról beszélt, hogy meg kellene vonni az uniós támogatásokat a visegrádi országoktól, ha nem veszik ki a részüket a menekültválság közös kezeléséből.

Pasi Rajala, a finn pénzügyminiszter, Alex Stubb különleges tanácsadója uniós és nemzetközi ügyekben érezhető gúnnyal tett közzé egy tweetet – bár hangsúlyozottan nem hivatalos állásfoglalásként –, amelyben azt kérdezte: „Tartsunk mi is népszavazást? Egyetért azzal, hogy Finnország és mások 22 milliárd eurót adnak Magyarországnak a strukturális alapokból és 3,45 milliárdot vidékfejlesztésre?”.

Bejegyzését nem mindenki fogadta egyetértően, az egyik kommentelő azt írta: „Népszavazást mindenütt. Itt az idő ellenőrzés alá vonni országainkat. AZ EU egy nemzetek feletti szörny.”

Egy másik hozzászóló arra figyelmeztet, hogy Rajala felvetése zsarolás, ami politikailag nem túl korrekt, és megkérdezi a tanácsadót: azt gondolja, hogy a fejlesztési pénzekkel megveheti egy ország szabadságát?

Egy lengyel kommentelő arról ír, hogy ha már, akkor tárgyaljanak egy 80 milliárd eurós kártérítésről, amely a németektől járna Varsónak a II. világháborús pusztításokért.

Egy olasz kommentelő népszavazási kérdése pedig – a pár évvel ezelőtti válságra utalva – ez: „Helyes volt, hogy Olaszország közvetetten 63 milliárd eurót fizetett a német bankoknak?".

Az, hogy Magyarországnak nem tetszik az uniós menekültpolitika, a legutóbbi EU-csúcson is kiderült, amikor az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk sürgette, hogy minden tagország tartsa be a közösen hozott jogszabályokat, így a menedékkérők tagországok közötti elosztására vonatkozó megállapodást. Ezzel kapcsolatban vetette fel a csúcson Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt, hogy ha a V4-ek, köztük Magyarország nem fogadja el a menekültek elosztásától szóló javaslatot – ezáltal kibújva a közös teherviselés alól – akkor csökkenteni kell az EU költségvetéséből az országok számára folyósítható forrásokat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő akkor azzal utasította el Renzi kijelentését, hogy az zsarolás, és a visegrádi országok szilárd álláspontja, hogy nincs helye kötelező menekültkvótáknak.

A kvótákról tárgyalnak csütörtökön is az uniós tagállamok belügyminiszterei. Görögország nagyon kemény álláspontot foglalt el az ügyben, közölte, a közelgő EU-csúcson – amelyen Törökország is részt vesz – minden döntést blokkolni fog, ha azok nem arról szólnak, hogy kötelező jelleggel minden tagország kiveszi részét a menekültválság kezelésének terheiből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán