szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nukleáris biztonság egyik fontos pillére ingott meg.

A megromlott amerikai-orosz viszonyra hivatkozva döntött úgy Vlagyimir Putyin, hogy Oroszország felmondja az úgynevezett plutóniumszerződést – írja a New York Times. Az egyezség a hidegháború utáni években született, a 2000-ben aláírt szerződés arra kötelezte az Egyesült Államokat és Oroszországot, hogy fokozatosan semmisítsék meg a katonai céllal felhalmozott plutóniumkészleteiket.

A szerződés a már rendszerbe állított robbanófejeket nem érinti. Mindkét ország körülbelül 34 tonna plutóniumot halmozott fel, amelyekből újabb atomfegyverek készíthetők. A hasadóanyag megsemmisítésével a leszerelés egyirányúvá válna, legalábbis nagyon hosszú időt igényelne a további robbanófejek legyártása.

Putyin kivonulása azt jelzi, hogy a Szovjetunió felbomlása után született egyezmények, amelyek az atomháború veszélyének csökkentésére jöttek létre, már nem tarthatók fenn. Az orosz-nyugati viszonyt jelenleg számos konfliktus mérgezi, így a Krím, illetve Ukrajna ügye, a szíriai beavatkozás, illetve a Kreml titkosszolgálati műveletei a nyugati demokráciákban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban