szerző:
Bihari Ádám - München
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok megingathatatlanul elkötelezett az észak-atlanti szövetség mellett, de elvárja, hogy szövetségesei betartsák a szavukat a védelmi kiadások GDP-hez mért 2 százalékára utalva. "Itt az idő többet tenni" - mondta az alelnök. Angela Merkel szerint már most is sokat tesz Európa és nem csak a védelmi kiadások állnak a biztonság mögött.

A legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett kezdődött a Müncheni Biztonságpolitkai konferencia második napja. A Bayerischer Hof szálloda környékét hermetikusan lezárták, a levegőben helikopterek köröztek, mert a mai napon sok másik prominens államvezető mellett beszédet tart Angela Merkel és Mike Pence amerikai alelnök is. Az intézkedések persze elsősorban Pence-nek szóltak.

Együttműködés, vagy kudarc

A második napot a német kancellár indította beszédével. Merkel szerint egy új rend jött létre, melyben még mindig szuperhatalom az Egyesült Államok, de itt vannak az ázsiai feltörekvő gazdaságok is és egy egyesült Európa. Ezek a gazdaságok eltérő mértékben növekedtek. A terrorizmus fenyegetése megmaradt, de új fenyegetések is vannak, melyek összefüggenek a globális összekötöttséggel. A hidegháború utáni viszony Oroszországgal most nem olyan, amilyennek lennie kellene. A G20 találkozó is Németországban lesz idén, ennek is óriási jelentősége van a multilaterális együttműködés szempontjából. Merkel szerint csak együtt lehetséges biztosítani a stabilitást, szerinte ezért harcolni minden erőfeszítést megér.

Az EU nagyon nehéz helyzetben van az Egyesült Királyság távozása miatt, de a 27 országnak, amely marad az unióban, el kell döntenie milyen formában halad tovább. Az egyesült piacot a digitális piac kihivásaival szemben is ütőképessé kell tenni. Meg kell erősíteni az eurót, amit több, a valutával kapcsolatos válság után sem adtak fel a tagországok. Az EU-nak a munkaerőre, versenyképességre és a biztonságra kell koncentrálnia a német kancellár szerint.

Nem csak az segít, aki pénzt tesz le az asztalra

Merkel reagált az Amerikából érkező követelésre a védelmi kiadások növelését illetően és azt mondta, többet kell és fognak tenni a védelmi képességek növeléséért. Szerinte szinte az összes tagország egyetért abban, hogy ez erősebbé teszi az uniót. Parancsnoki kapacitást kell létrehozni uniós szinten. Afrikában a helyi haderőket képezik ki uniós tisztviselők és ez is hozzájárul Európa biztonságához.

Az egyik legfontosabb téma azonban Oroszország és Ukrajna konfliktusa, mert a minszki megállapodás nem teljesült még, de mindent meg kell tenni érte, hogy kialakuljon egy tartós tűzszünet. A másik nagyon fontos elem a NATO szerepe. Elég Kelet-Ukrajnára tekinteni, ahol az európai alapelvek egyik legfontosabbika sérült, egy szuverén ország területét sértette meg egy másik a Krím elcsatolásával, valamint az Oroszország által támogatott szakadárok tevékenységével. Meg kell tehát erősíteni a NATO keleti szárnyát. "Ha a NATO-ról beszélünk, manapság egyfolytában a költségvetési hozzájárulás merül fel elsőként, Németország mindent megtesz, hogy ezt teljesítse. A szövetség azonban az Egyesült Államok érdekeit is képviseli, ezt érdemes szem előtt tartani" - mondta a kancellár.

Az iszlamista terror szintén kiemelt fenyegetés Iraktól Afganisztánon keresztül Nigériáig. Törökország is része ennek a fenyegetett csoportnak. Az európaiak egyedül nem tudják legyyőzni ezt a fenyegetést, ehhez mindenképpen szükség van az USA segítségére. Ami szintén fontos viszont, hogy muszlim országok is részt vegyenek ebben a harcban. Csak akkor tudja Európa meggyőzni az embereket, hogy nem az iszlámmal van probléma, hanem a hamisan értelmezett iszlámmal, ha ezek a szereplők erős szavakkal elhatárolják magukat ezektől az eszméktől.

Törökország 3 millió menekültet fogadott be, Libanon és Jordánia szintén rengeteget. Németország néhány másik európai országgal közösen is részt vesz az erőfeszítésekben, de sajnos ez a kérdés megosztja Európát. "Nem mondhatjuk egyszerűen azt, hogy ez nem a mi problémánk, mert nagyon is az". Oroszország is a szomszédja az uniónak, ezért Merkel nem adja fel a törekvéseket egy kiegyensúlyozottabb viszony kialakítására.

A multilaterális szervezetekkel kapcsolatban azt mondta, az ENSZ szerepe felbecsülhetetlen a biztonság megőrzése szempontjából. A védelmi kiadások növekedésével lehetőség lesz fejleszteni a haderőt is. Afrikában szükséges lenne létrehozni egy hasonló fejlődést, mint amit az ázsiai országok produkáltak. Ez a fiatalok, a fiatal nők oktatásán keresztül érhető el.

"Képesek leszünk-e közösen lépni? Arra kérek mindenkit, küzdjünk ezért, együtt vagyunk képesek jobb hellyé tenni ezt a világot" - zárta szavait Angela Merkel, aki ezután kérdésekre is válaszolt.

Wolfgang Ischinger a konferencia főszervezője ezután arról kérdezte Angela Merkelt, hogy az amerikai részről hangoztatott igény, hogy a NATO-tagországok emeljék meg védelmi kiadásait, lehet-e a német kampány része. Kialakulhat-e egy NATO melletti és elleni törésvonal a német társadalomban. Merkel e szerint a német érdek, hogy az állampolgárok megértsék a biztonság növelésének fontosságát. A terrorizmus elleni harcot nem lehet egyedül megvívni, érhtető tehát, ahogy már Obama elnök is kérte, hogy "tegyünk többet". A kampány ellenére is emelni fogja a védelmi kiadásokat, de ennél gyorsabban nem lehet, mert egyben a védelmi képességek növelésére is koncentrálni kell. "Az nem igaz, hogy ha valaki nem fizet többet, akkor nem tesz semmit a szövetségért" - válaszolt kérdésre a kancellár. Szerinte például rengeteg forrás elment a menekültkrízis kezelésére is és a biztonság növelését segítik azok a kiadások is, amelyeket Németország például a válság sújtotta országok népességének megsegítésére költ el.

Apple és BMW

A védelem az unió alapja Merkel szerint, tulajdonképpen ezért jött létre. Ma egy egészséges konkurencia létezik francia és német cégek között, de az ipar megtalálja az egyensúlyt. A franciák és a németek a történelemben talán soha nem folytattak ilyen szoros együttműködést, elég csak Malira gondolni, ahol az erőink közösen vezetnek egy békefenntartó missziót.

Merkelt a hamis hírek okozta fenyegetésről is kérdezte az észt elnök. A német kancellár azt mondta, nem tudja, hogy sikerül-e egyáltalán megoldani a problémát a választások előtt. Egy kiberminisztérium létrhozásának szükségességéről is beszélt. Oroszország és a NATO közötti találkozón feltétlenül beszélni kell majd erről az információs háborúról. Merkel azt mondta, a német polgárok képesek józan döntést hozni, de kétségtelen, hogy ezek a hírek hatással vannak rájuk.

Arra a felvetésre, hogy a minszki megállapodás halott, Merkel az felelte, Porosenkó elnökkel állandó kapcsolatban van és ő is egyetért abban, hogy az egyezmény az egyetlen lehetőség a megoldásra. A kancellár szerint óriási hiba lenne elvetni az egyezményben foglaltakat. Arra kér mindenkit a kisebb kudarcok ellenére ne nevezzék halottnak az egyezményeket. Merkel kifejezte, hogy együtt akarnak harcolni Oroszországgal a globális terrorizmus ellen és a kereskedelmben is vannak közös érdekek, de ezt a küzdelmet akkor sem lehet feladni Ukrajna szuverenitásáért.

Merkel általában német médiából tájékozódik, nem törődik az amerikai média belső harcaival. Ő tiszteli az újságírókat és munkájukat, a szabadság egyik alapjának számítanak. Az USA és Németország közötti kereskedelmi nézeteltérésekkel kapcsolatban azt mondta, a németek is büszkék saját termékeire, ahogy az amerikaiak is. "Nézzen körül, mindenki Apple telefonokat használ, a német autókat pedig Amerikában szeretik, ez van". Az euróval kapcsolatban azt mondta, semmilyen ráhatása nincs az euró monetáris politikájára. Németország ugyanakkor az egyik legnehezebb demográfiai kihívással áll szemben Japán után, ezért muszáj tartalékokat képeznie.

Mike Pence: "Itt az ideje többet tenniük"

Mike Pence-t felesége és lánya is elkísérték. Az amerikai alelnök azzal indított, hogy Trump forró üdvözletét hozta magával. Ezután megtapsoltatta McCain szentátort, aki előző nap keményen bírálta név említése nélkül Pence főnökét Donald Trumpot. Az alelnök azt mondta, Trump elnök küldte és az ő szavaiat tolmácsolja: "Az Egyesült Államok megingathatatlanul támogatja az észak-atlanti szövetséget". Az értékek, az elvek, a szabadság, demokrácia, igazság, a jog uralma összeköti Európát és az USA-t. 100 éve lépett be az Egyesült Államok az első világháborúba, majd a másodikban is harcoltak Európában és ma is éberen őrködik rengeteg amerikai katona Európában, ez is bizonyítja az elkötelezettséget. "Amerika a legjobbjait és a legbátrabbakat küldte ide önökhöz" - modta az alelnök. Amerika és Európa együtt győztte le a kommunizmust és itt voltak az ameriaiak akkor is, amikor Németország újra egyesült. Elmesélte azt is, hogy 1977-ben 18 évesen Nyugat-Berlinben járt bátyjával. Elbűvölte, amit itt látott, hogyan épült újra az ország, aztán ákteltek a Ceckpoint Charlie-n Kelet-Berlinbe, ahol még mindig a háború után maradt romokat láttak, szürkeséget és elnyomást.

A kommunizmus után új fenyegetések érkeztek. Az iszlám szélsőségesek eltántotríthatatlanul harcolnak a nyugati világ ellen. Két héttel 9/11 után Németországba érkezett egy terrorizmusról szóló nemzetközi konferenciára. Soha nem felejti el a virágok halmait, amik az amerikai nagykövetség előtt álltak, ez belevésődött az emlékezetébe. Ekkor először aktiválták a NATO történelmében az V-ös cikkelyt és az európai országok együtt harcoltak Afganisztánban a megtámadott USA-val. 1100 katona halt meg a harcokban a többi NATO-tag kötelékeiből és még sokkal több afgán. Pence szerint az amerikaiak soha nem felejtik el ezt a szolgálatot.

Béke=erő

"Béke csak erővel érhető el" - mondta az alelnök, aki azt mondta Trump elnök szerint erősnek kell lenni bármilyen fenyegetéssel szemben. Tovább fejlesztik a saját haderőjüket. Az USA is a védelmi kiadások jelentős emelését tervezi. Európa védelme azonban az európaiak elkötelezettségén is múlik, nem csak Amerikán. Ha csak egy tag nem tudja teljesíteni a feltételeket, az gyengíti a szövetséget. Ma alig négy tag képes erre Amerikán kívül. Néhányan még a nagy tagállamok közül sem tartják magukat a megállapodásban foglaltakhoz, a GDP-hez mért két százalékos védelmi költségvetés teljesítéséhez. "Amerika elvárja a szövetségeseitől, hogy tartsák be az adott szavukat. Itt az ideje többet tenni" - üzente Európának Pence.

Ezzel együtt Amerika továbbra is biztosítani fogja a jelenlétet a NATO keleti szárnyán Oroszországgal szemben. Oroszországot elszámoltathatónak kell tartani, annak ellenére is, hogy Trump elnök megegyezésre törekszik az országgal. Ma a terrorizmus fő támogatója, Irán az előző amerikai kormánnyal kötött megegyezés után új forrásokat kapott erre. Irán nem fog nukleáris fegyverhez jutni Trump alatt és nem fenyegetheti Izrael létét - mondta Pence. Az iszlamisták szerinte saját muszlim hittestvéreiket gyilkolják és veszélyeztetik. Az Iszlám Állam  a középkor óta példátlan barbár tetteit a történelem szemétdombjára kell juttatni az alelnök szerint.

Mindehhez azonban több kell, mint a tagországok együttműködésénél a hírszerzésben. Meg kell akadályozni a terrorizmus finanszírozását és a kibertérben is fel kell venni velük a harcot. Az alelnök szerint Trump alatt Amerika erősebb, mint valaha. Ez a túlerő biztosíthatja a békét, de a közös alapelvek nélkül, amit beszédje elején is említett, ez nem lehetséges. "Nem akarjuk senkire ráerőltetni a saját életformánkat, azt akarjuk, hogy annyira vonzó legyen, hogy maguktól válasszák más szereplők is" - mondta az amerikai alelnök.  "Amerika az önök legnagyobb szövetségese marad. Legyenek nyugodtak, Amerika és Trump az erőt, az Európával közös szövetséget választja. A legszebb napok még csak most jönnek Amerika és Európa számára" - zárta szavait az amerikai alelnök.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!