szerző:
Szekeres W. István

Hiába vetette be magát Szijjártó Péter is Orbán Viktor belgrádi szövetségese mellett, a szerbiai magyarok nem feltétlenül szavaztak Aleksandar Vucicra. Így is simán nyerte azonban az elnökválasztást.

Még 2012 előtt történt, amikor Mirko Cvetkovic volt Szerbia miniszterelnöke, hogy egy Balkán konferencián az egyik illusztris előadó a szerb kormányt folyamatosan Tadic-kormánynak nevezte. Abban az időben Boris Tadic az államfő volt, a „nyelvbotláson” mégsem akadt ki a szakértő közönség. Marko Somborac karikaturista, aki napi politikai képregényeivel valóságos intézmény Szerbiában, leginkább úgy szerepeltette a rajzain az akkori miniszterelnököt, hogy öltönyén kis köténykét viselve benéz az ajtón, kezében kávéfőző, és megkérdezi, ki hány cukrot kér a kávéjába.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő választási győzelmét ünnepli április 2-án.
©

Vasárnap elnökválasztást tartottak Szerbiában. Az államfői intézmény az alkotmány szerint protokolláris, hasonlít a magyar államfőéhez, de Szerbiában az elnököt közvetlenül választják meg. A választás már az első fordulóban eldőlt, a jelenlegi miniszterelnök, Aleksandar Vucic ugyanis a szavazatok csaknem 56 százalékát megszerezte, így nem kell második fordulót tartani.

Vucic és pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) sikerszériában vannak: 2012 óta három parlamenti választást nyertek meg (ebből kettő előrehozott volt), a helyi és tartományi választásokon is taroltak, és most az elnökválasztást is simán behúzták. Aki ebből arra a következtetésre jut, hogy Szerbiában dübörög a gazdaság, svájci polgárok folyamodnak állampolgárságért a nagy jólét miatt, miközben a demokrácia is virágzik, az erősen téved. Hogy egy jellemző példát is mondjunk: az ország annyira IMF-függő, hogy Vucicnak egy pillanatban még azt is be kellett vállalnia, hogy a nyugdíjakat és az állami alkalmazottak bérét csökkentse. Külföldi befektetések nemhogy nem érkeznek, de a kormánynak arról sem lesz egyszerű meggyőzni az egykori Zastava autógyárat privatizáló Fiatot, hogy a 2018-ig érvényes tíz éves szerződés lejártával ne vigye el a termelését Kragujevacból.

A magyarok és az elnökválasztás

Bár a VMSZ Vucic hivatalos elnökjelöltsége első napján elköteleződött a miniszterelnök mellett, akinek kormányában a VMSZ koalíciós partner, a vajdasági magyarok nem feltétlenül szavaztak Vucicra. A nagyon kevés olyan település egyike például, ahol nem Vucic kapta a legtöbb szavazatot, éppen Zenta, ahol a magyar lakosság aránya kb. 80 százalékos.

Hogy akkor miként tud hatalomban maradni, ráadásul ennyire kiemelkedő eredményeket produkálva? Részben az alapos politikai ismeretek, részben a gátlástalan politikai viselkedés miatt. Ami az SNS tudatos politikai tevékenységét illeti, a párt alapvető üzemmódja, hogy csak saját szavazótáborának politizál, a társadalom bizonyos rétegeiről eleve lemondott. Az értelmiségnek például nem akar tetszeni, onnan nem vár szavazatokat. Így tehát az alaposan kigondolt és elmagyarázott gazdaságpolitikai program vagy az érték alapú politizálás helyett elég jelszavakat és ígéreteket kommunikálni. Jellemző Vucic jelszava a választás előtt: „Gyorsabb, erősebb, jobb Szerbia.” A párt kommunikációs varázslói előre tesztelik a célközönségen a várható intézkedések visszhangját, és a visszajelzések figyelembevételével finomhangolják a napi politikát. Hidegfejű, profi, még ha némileg cinikus hozzáállás is ez.

Szijjártó Péter és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök elnökjelölti kampányrendezvényén Belgrádban 2017. március 23-án.
©

A gátlástalanság a média bekebelezésében, a demokratikus intézmények meggyengítésében, a civil szervezetek trükkös kijátszásában jelenik meg, például a kormányzó párt maga alapít „civil” szervezeteket, amelyek aztán a külföldi és a hazai támogatásokat is rendre elviszik a valódi civilek elől.

Ami pedig a választási nyomulást illeti, az még a kisebbik baj, hogy az egyenlőtlen pénzügyi háttér miatt a szerb kormánypárt óriásplakátjai, tévéreklámjai, Google hirdetései lenyomják az ellenzéki pártokéit. Mondjuk a gátlástalanság itt is megjelenik: a kampánycsend előtti utolsó napon nem kevesebb, mint hét szerb napilap teljes címlapját foglalta el Vucic (vizuálisan egyébként nem túl erős) kampányplakátja.

Vucic, az életmentő

A leendő államfő kommunikációs tanácsadói valamiért azt gondolják, jó ötlet, ha Vucic kamerák előtt viselkedik hősként. A nagy árvizek és havazások idején is pont arra járt, ahol bajba jutott embereket kellett menteni, (és hát véletlenül volt is ott kamera, ami végig vette az életmentést), a kampány során pedig egy élő közönség előtt felvett tévévitán került ebbe a helyzetbe: egy fiatalember rosszul lett a stúdióban, Vucic pedig azonnal intézkedett. A dolog apró szépséghibája, hogy ez a fiatalember feltűnően hasonlított egy statisztára, aki Vucic kampányvideójában is szerepelt.

A nagyobb baj az, hogy a gyanú szerint a választás tisztaságát is manipulálják. A buszoztatott közönségű „tömeggyűlésektől” kezdve az agresszív door-to-door kampányon/adatgyűjtésen át a kispénzű választók lefizetéséig és az állami alkalmazottak szervezett szavaztatásáig minden trükkről érkeznek a hírek. 

Megszerezték Putyin elnök biztatását is egyfelől, és egy szerb nyelven felolvasott beszéddel még a magyar külügyminiszter, Szíjjártó Péter is fellépett az egyik rendezvényen, csakúgy mint Gerhard Schröder, egykori német kancellár. Más kérdés, hogy Schröder azóta a Gazprom színeiben játszik, a Gazprom által 51 százalékban tulajdonolt Nord Stream AG igazgatótanácsának elnöke. 

A szerb elnökválasztáson induló Aleksandar Vucic kampányplakátja Szabadkán.
©

A Politicónak nyilatkozó ellenzéki politikus, a Dosta je bilo! (Elég volt!) párt nevében maga is elnökjelölt Sasa Radulovic szerint Vucic győzelmével „öt sötét év vár Szerbiára.” Beszédes, hogy Vucic győzelmi beszéde alatt kik álltak mögötte a hozzá legközelebb: Ivica Dacic, Milosevic egykori szóvivője, Bogoljub Karic, Milosevic egykori házi oligarchája és Milorad Dodik, nacionalista boszniai szerb politikus, aki éppen Bosznia-Hercegovina szétverésén ügyködik. Vucic maga amúgy Milosevic tájékoztatási minisztere volt.

Bár az államfői poszt elvileg protokolláris, nem mindegy, ki tölti azt be. Ha a legnagyobb párt vezetője, akkor alighanem az elnöki palota lesz a legfontosabb döntések helyszíne az országban – ahogy ez történt Tadic és Cvetkovic idején. Kérdés, ki lesz Vucic helyett a miniszterelnök. Az SNS annyira egyszemélyes párt, hogy nehéz megmondani, ki tölthetné be ezt a pozíciót, legalábbis erős jelölt semmiképpen sem látszik.

Mondjuk, ha a Tadic-időszakot nézzük, annyira nem is fontos a miniszterelnök személye. Elég, ha jó kávét tud főzni.

Futottak még

A még nem hivatalos eredmények alapján Vucic 55,1 százalékot szerzett, őt messze lemaradva Sasa Jankovic egykori ombudsman követi, 16,3 százalékkal. Jankovicot több ellenzéki párt és szervezet támogatta. A harmadik legtöbb szavazatot, 9,4 százalékot egy ottani viccpárt és vicces jelöltje, a szerbiai politikusokat nyíltan kifigurázó 25 éves egyetemista,”Beli” szerezte, aki élő adásban dicsekedett a „pénzért vett diplomájával,” meg azzal, mennyit fog lopni, ha megválasztják. Kampányvideóját mulatós zenére forgatta, internetes megnyilvánulásait gyakran az „Ave, Cézár” mintájára „Ave, Beli” üdvözléssel zárta. Beli egyébként a tavalyi önkormányzati választáson tűnt fel, és saját városában, a Belgrád melletti elszegényedett iparvárosban, Mladenovacban a szavazatok ötödét szerezte meg. Pártja, a „Tőtött káposztát is egyé’ már” (a név egy mulatós dal egyik sora) képviselői egyébként kifejezetten ügyesek a városi politikában. Az ellenzék azzal vádolta Belit, hogy a kormányprt kreációja, hogy megossza az ellenzéket – szerintük erre utal, hogy Beli a kormánypárti médiába is szabad bejárást kapott, miközben az igazi ellenjelölt, Jankovic kevesebbet szerepelhetett és kevésbé pozitívan. A hágai bíróság által a háborús bűnök alól felmentett Seselj vajda, illetve a korábban ENSZ-főtitkári álmokat is dédelgető egykori külügyminiszter, Vuk Jeremic jelentősen lemaradva Beli mögött végzett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
10 éve mutatták be az első iPadet, a "nagy iPhone-t"

10 éve mutatták be az első iPadet, a "nagy iPhone-t"

Vádirat a kormány ellen: az orbáni évtized, amely a múltba lökte Magyarországot

Vádirat a kormány ellen: az orbáni évtized, amely a múltba lökte Magyarországot

Az egekbe szökött a Kobe Bryanthez köthető sportcipők ára

Az egekbe szökött a Kobe Bryanthez köthető sportcipők ára

A rossz levegő miatt ingyenessé tették a tömegközlekedést Szkopjéban

A rossz levegő miatt ingyenessé tették a tömegközlekedést Szkopjéban

Kettészakadt Göd, miután óvintézkedéseket vezettek be a Samsungnál a koronavírus miatt

Kettészakadt Göd, miután óvintézkedéseket vezettek be a Samsungnál a koronavírus miatt

Megvan, mikor érkezhet a Xiaomiból "kiugrott" új mobilmárka első saját készüléke

Megvan, mikor érkezhet a Xiaomiból "kiugrott" új mobilmárka első saját készüléke