Tetszett a cikk?

Rég volt olyan G7-csúcstalálkozó, ahol a legfejlettebb ipari országok vezetői annyira nem értettek egyet egymással, mint a Kanada Québec tartományában tartott mostanin. A La Malbaie-ben rendezett találkozó első napján már arról is vita volt, hogy kiket kellene meghívni a megbeszélésre. Míg a tanácskozáson talán még zárónyilatkozatot sem adnak ki, Oroszország és Kína Pekingben tárgyaló vezetői egyre inkább egymásra találnak.

„Ha tetszik, ha nem – és ez lehet, hogy nem hangzik polkorrekt módon - de nekünk itt a G7-ben működtetnünk kell a világot, ami G8 volt addig, amíg ki nem hajították Oroszországot. Vissza kellene engedni az oroszokat” – mondta a csúcson csak egy fél napig megjelenő Donald Trump. A BBC szerint a résztvevők közül csupán az új olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte értett egyet az amerikai elnökkel, míg a többi ország – Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Japán és Franciaország – vezetői elvetették Trump javaslatát, szerintük addig nem szabad visszaengedni Moszkvát, amíg a Kreml nem változtatja meg politikai irányvonalát. A G7 jelentőségét mutatja, hogy a hét tagállam adja a világ GDP-jének több negyven százalékát, s a hetek kezében van a világ vagyonának 60 százaléka. 

Bár a 44. G7-csúcson hivatalosan az egyenletes gazdasági fejlődésről, a nemek közötti egyenlőségről, a biztonsággal kapcsolatos kérdésekről, a jövő állásairól, illetve a klímaváltozásról kellene beszélni, a résztvevők napirendre tűzték az EU-s, kanadai és mexikói acél- és alumínium szállításokra bevezetett amerikai vámoka ügyét is.  Míg Emmanuel Macron francia elnök – Justine Trudeau kanadai miniszterelnökkel együtt – azt hangsúlyozta, hogy a szankciók előbb-utóbb olyan kereskedelmi háborúhoz vezetnek majd, ahol mindenki vesztes lesz, így az amerikai munkások is, Trump folyamatosan azt ismételgette, hogy az európaiak jelenleg súlyos terhekkel nehezítik az amerikai ipar működését, s ha nem sikerül egyezségre jutni a külföldi államokkal, talán az USA még jobban is jár.

Trump nem marad végig Québecben, így nem lesz ott a többi vitás ügy – például a klímavédelem, vagy az iráni atomalku jövőjének – megtárgyalásán.  Az elnök ugyanis tovább utazik Szingapúrba, ahol kedden a tervek szerint találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

©

Az európaiak egyre inkább elégedetlenek Trump politikájával, az Angela Merkel német kancellárt Kanadába kísérő Heiko Maas német külügyminiszter – megtörve Berlin eddigi hallgatását – élesen nekiment Trumpnak. „Nem nézhetünk továbbra is félre. Trump tökéletesen tudja, hogy amit csinál, az közvetlenül káros Európa számára” – mondta a politikus a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott nyilatkozatában. „Az Amerika az első trumpi jelszavára, nekünk ezzel kell válaszolni: Egységes Európa” – hangsúlyozta Maas, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az EU-nak nem szabad ellenségként kezelnie az Egyesült Államokat.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint komoly veszélyt jelent a világra Trump világkereskedelemmel, klímaváltozással és Iránnal kapcsolatos álláspontja. „Az aggaszt a legjobban, hogy a nemzetközi rend alapjául szolgáló szabályokat most nem a hagyományos rosszfiúk, hanem a nemzetközi rend fő megalkotója és szavatolója, az USA kérdőjelezi meg” – mondta a lengyel politikus a DW.com német hírportál szerint. Helyi források szerint a véleménykülönbségek olyan mélyek, hogy a szokással ellentétben nem a résztvevők fogadnak el zárónyilatkozatot sem.

Annak ellenére kétséges közösnyilatkozat elfogadása, hogy a pénteki tárgyalásokon állítólag sikerült valami haladást elérni: munkacsoportok alakulnak majd, amelyek feladata az lesz, hogy megvizsgálják az USA szankciók hatásait. A technikai szintű párbeszéd megindításáról Trump és Macron külön találkozóján született megállapodás.  

©

Míg a korábbi G7-csúcsokat jellemzően durva tüntetések kísérték, Québecben egyelőre sikerült megőrizni a rendet. A béke fenntartásában nyolcezer rendőr és katonai vesz részt.

A tavalyi G7-csúcs sem volt sokkal jobb hangulatú, akkor többen arról beszéltek, nem G7-csúcsot, hanem G6+1 találkozót tartottak Olaszországban. A szicíliai Taorminában a párizsi klímaegyezmény volt a fő ütközőpont: míg hat ország támogatta a megállapodást, Trump bírálta azt. Néhány héttel a G7-találkoz után az elnök be is jelentette az egyezményből való egyoldalú kivonulást.

Miközben a G7-tagállamokat leginkább a viták jellemzik, a gyorsan növekvő Kína és a csoportból kizárt Oroszország megállapodott a két állam közötti együttműködés elmélyítéséről. Minderről Vlagyimir Putyin orosz államfő pekingi látogatásán született egyezség, a közös közlemény szerint a globális bizonytalanság és instabilitás korszakában Oroszország és Kína szorosan együttműködik a stratégiai fontosságú kérdések kezelésében.  A két ország közeledése mögött részben az áll, hogy míg a Nyugattal rossz viszonyban lévő Oroszországnak egyre inkább szüksége van a kínai befektetésekre, Pekingnek is jól jön egy olyan szövetséges, amely nem bírálja Kínát a Dél-kínai-tenger militarizálása miatt.    

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Elgázolták a közútkezelő egyik emberét Somogyban, a helyszínen meghalt

Törőcsik Mari 2000-ben: Ismerik a színész-mondást: „ha meghalok, bérlet leszek”

Törőcsik Mari 2000-ben: Ismerik a színész-mondást: „ha meghalok, bérlet leszek”

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje