Nagyszabású támadást indított Izrael, a Gázai övezetet lövik

Nagyszabású támadást indított Izrael, a Gázai övezetet lövik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Délután az övezetet uraló radikális iszlamista szervezet mesterlövészei izraeli katonákra lőttek, erre Izrael támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen.

Az izraeli 10-es tévé híradójaszerint a 2014-es Erős szikla hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség érte az izraeli hadsereget a délután ötkor történt támadásban, de a további részletekről egyelőre hírzárlatot rendeltek el.

A palesztin Hamász katonai infrastruktúrája elleni nagyszabású támadást este nyolc után indították meg, előtte rendkívüli tanácskozást tartott Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter, és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök.

A hadsereg közleményben jelentette be, hogy az esti légicsapások a fegyveres erők elleni súlyos incidensre adott választ jelentik. "A Hamász úgy döntött, hogy rombolja a biztonsági helyzetet, és viselni fogja a felelősséget tettéért. A hadsereg fokozott biztonsági készültségben áll" –

hangsúlyozták.

A Gázai övezet környékének izraeli településein élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek, illetve az otthonaikban létesített biztonsági szobák közelében – tizenöt másodpercen belül el kell érniük azokat –, és gyülekezési tilalmat rendeltek el ebben a térségben. Izraelben attól tartanak, hogy a Hamász rakétákkal felel a közeli órákban a légicsapásokra, ami háború felé sodorhatja a feleket.

Az izraeli légicsapások megindítása után három rakétát lőttek ki Gázából, amelyek közül kettőt befogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, egy pedig lakatlan területen ért földet.

Izrael Nikolaj Mladenovhoz, az ENSZ közel-keleti megbízottjához fordult, aki Twitter-üzenetében azonnali önmérsékletre szólította fel a Hamászt. "Nem szabad, hogy azok érjenek el sikert, akik újabb háborúba akarják provokálni a plaesztinokat és az izraelieket" – írta Mladenov.

A 10-es tévé szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.

Hozzászólások