szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vagyis annak nyugati felében, most a spanyol kormány szivárogtatta ki, hogy több EU-s ország elosztja egymás közt az Aquarius menekülthajó 141 utasát, valamint további menekülteket.

Pedro Sánchez baloldali spanyol miniszterelnök már többször engedte menekülthajó kikötését, miután Olaszország és Málta is nemet mondott erre. Az Aquarius mellett kiköthetett Spanyolországban az Open Arms hajója is például, száznál is több menekült érkezett így az országba.

Az Aquarius azóta is menti a menekülteket a tengerből, most 141, a fedélzeten tartózkodó menekült elosztásáról egyezett meg hat EU-s ország, ezen kívül további emberek befogadásáról is döntöttek, erősítette meg Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes az El País spanyol napilapnak.

A paktum értelmében Spanyolország 60, Franciaország szintén 60, Németország 50, Portugália 30, Luxemburg pedig 5 menekültet fog befogadni.

(A megegyezett felek között ott van Málta is, de ők nem fogadnak be menekülteket, csak a logisztikai hátteret biztosítják.)

Az Aquarius most 32 mérföldre van Málta és Olaszország partjaitól egyaránt, nemzetközi vizeken horgonyoz, a humanitárius hajónak végül Málta engedte a kikötést, ott fogják elosztani a menekülteket és szállítják őket a befogadó országokba.

Sánchez a közelmúltban többször is tárgyalt Angela Merkellel, ennek eredménye a mostani megállapodás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Trump Bidennel, Orbán a Bizottsággal csörtézett

Radar360: Trump Bidennel, Orbán a Bizottsággal csörtézett

Meghalt Mac Davis, Elvis slágergyártója

Meghalt Mac Davis, Elvis slágergyártója

Meghalt Helen Reddy, az "I Am Woman" feminista pophimnusz szerzője

Meghalt Helen Reddy, az "I Am Woman" feminista pophimnusz szerzője