szerző:
hvg.hu

A fenntartható és etikus élelmiszertermelésről tartanak vasárnap népszavazást Svájcban, s közben arról is döntenek, hogy megemeljék-e az élelmiszerimport vámterheit. A svájciak azt is tudni akarják, pontosan mit esznek meg.

Két népszavazást is tartanak Svájcban az egyiket arról, hogy a kormányzat támogassa a fenntartható és az állatok jólétét is figyelembe vevő élelmiszertermelést, s szigorítsa meg az élelmiszereken elhelyezett feliratok szabályozását, s kötelezze még részletesebb adatok közzétételére a gyártókat. Az ekőzmény az, hogy az utóbbi években több élelmiszerbotrány is kirobbant Európában, lóhúst találtak például olyan termékekben, amelyekben csak marhaús lehetett volna.

A másik referendum a svájci „élelmiszerszuverenitásról” szól: a kezdeményezők a hazai termelők még komolyabb támogatását, az importvámok megemelését, illetve az alpesi ország szabványainak nem megfelelő élelmiszer behozatalának teljes tilalmát sürgetik.Az előrejelzések szerint a gazdák többsége támogatja a javaslatokat, részben azért, mert a nemzetközi verseny miatt csökken a tej ára, és évente átlagosan ezer svájci gazdasági zár be a miatt, hogy a jó minőségű termékeket előállító családi cégek túl drágán termelnek. „Mi nem a kereskedelem ellen vagyunk, mi csak meg akarjuk védeni a jó élelmiszereket és példaértékű szabályokat itthon, és a nagyvilágban” – idézte a BBC az egyik termelőt.

Az áremelkedéstől tartó fogyasztók viszont annak ellenére megosztottak, hogy az országban folyamatosan emelkedik az organikus termelés aránya, s már a termőterület 14 százalkén folyik ilyen jellegű gazdálkodás.  A közvélemény-kutatások szerint feljövőben van a „nem” oldal: míg pár héttel ezelőtt hetven százalékos volt az „igen”-tábor, ma már öven százalékra csökkent a támogatók aránya.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jó helyen, rossz időben

Jó helyen, rossz időben

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz

A világ legcukibb elektromos autója hamarosan végre kapható lesz