Németh András
Németh András

Miután a britek tavasszal nem hosszabbították meg az orosz milliárdos Roman Abramovics vízumát, most kiderült, Svájc sem kér a Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként számon tartott Chelsea-tulajdonosból. Angliában beindulhat ugyanis az orvul szerzett javak elkobzása.

Ezt is meg kellett élnie Roman Abramovicsnak, a talán legismertebb orosz oligarchának: a svájci szövetségi rendőrség úgy döntött, hogy nem ad letelepedési engedélyt az 52 éves üzletembernek, mert az „veszélyezteti a közrendet, és árt az ország nemzetközi megítélésének”. 

A döntés nem új, viszont Abramovics – érthető módon – közel egy évig harcolt azért, hogy a helyi lapok ne írhassák meg a letelepedés kérvény elutasításának az indokát. A pert most vesztette el, s a zürichi Tamedia kiadóhoz tartozó médiumok azonnal közzé is tették a részleteket. Például azt, hogy Abramovics részt vehetett pénzmosási ügyletekben, valószínűleg kapcsolatot tart fenn bűnözői csoportokkal, és vagyonának legalább egy részét illegális módon gyűjtötte össze.

A szövetségi rendőrség egyébként az után mondott nemet, hogy Valais kanton – ahol Abramovics le akart telepedni – befogadta volna a Verbier síparadicsomot magának kinéző oligarchát, mert úgy vélte, az orosz üzletember „érdekes adófizető” lehet a kanton számára.

Miután Abramovics 2003-ban megszerezte a Chelsea labdarúgócsapatát, és több mint egymilliárd fontos befektetéssel szupercsapatot csinált a londoni klubból, az olaj- és nehézipari befektetésekből meggazdagodott üzletember lett a legismertebb olyan orosz oligarcha, aki Londont választotta új lakóhelyéül. Abramovics és éppen aktuális barátnője, illetve felesége a londoni társasági élet legaktívabb tagjai közé tartozott, s úgy tűnt, hogy nyugodt életet élhet: hazájába, Oroszországba is sok pénzt vitt, s rendszeresen beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfővel is. Aki – legalábbis orosz források szerint – szinte fiaként tekintett rá, s megdorgálta, amikor elvált első feleségétől, s eleinte sokmilliárdos vagyonához képest szemtelenül alacsony összeggel akarta „kifizetni” gyermekei anyját.

©

A helyzet az után változott meg, hogy márciusban a dél-angliai Salisburyben orosz ügynökök megpróbálták novicsok idegméreggel megölni a britekhez átállt egykori orosz ügynököt, Szergej Szkripalt. Ekkor London – amely korábban, 2006 után elnézőbben viselkedett, amikor ugyancsak orosz ügynökök a brit fővárosban polóniumizotóppal megölték Alekszandr Litvinyenko kiugrott FSZB-ügynököt – úgy döntött, megálljt parancsol az oroszok beáramlásának. Az újsütetű szigornak nem csak Abramovics esett áldozatul, a jóval kevésbé ismert orosz üzletemberek sem kaptak beutazási engedélyt, illetve letelepedési engedélyt a szigetországban.

Emiatt az a hosszú ideje évenként megrendezett londoni orosz bált is le kellett mondani, ahol az utóbbi években többek között a bolsevik forradalmat túlélt orosz nemesi családok ifjú tagjai szoktak bemutatkozni az orosz elit többi tagjának. Az először 1780-ban megrendezett bál megrendezését a szovjet időkben függesztették fel, s 2013 óta újra minden évben megrendezik a mulatságot. „Orosz vendégeink egyre több problémával szembesülnek. Nem kapnak vízumot, s még meg sem mondják nekik, miért utasították el a kérelmüket. A Szkripal-ügy volt az utolsó csepp a pohárban” – panaszkodott Elisabeth Smagin-Melloni, az orosz bálok szervezője. A brit szigor viszont komoly pénzkiesést jelent: a brit fővárost „Londongradnak” nevező orosz milliárdosok rengeteget költöttek, s milliókat fizettek be adóként.

A londoni orosz bál 2016-ban
©

A vesztesek között van Putyin másik bizalomba fogadott oligarchája, Oleg Gyeripaszka is. A brit titkosszolgálat, az MI6 azt vizsgálja, hogyan engedélyezhették komoly ellenőrzés nélkül azt, hogy a fegyvergyártásban is érdekelt üzletember cége, ez EN+ a londoni tőzsdén is megjelenjen. Brit lapértesülések szerint a szolgálat vezetői botrányosnak nevezték, hogy miközben folyamatosan romlanak a brit–orosz kapcsolatok, a tőzsde úgy engedélyezte a részvénykibocsátást, hogy nem konzultált a titkosszolgálatokkal.

Közben a brit hatóságok azt is vizsgálják, hogyan vásároltak nagy értékű ingatlanokat az oroszok Londonban, illetve a szigetország más városaiban. Az Express című lap arról számolt be, hogy a hatóságok akár el is kobozhatják azokat a házakat, lakásokat, jachtokat, illetve egyéb vagyontárgyakat, amelyek külföldi tulajdonosai nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy jogszerűen szerezték meg a vásárláshoz szükséges összeget. A lap úgy értesült, hogy a hatóságok 4,4 milliárd font értékű gyanús pénzekből vásárolt ingatlanok ügyét elemzik, s ebből 729 millió jut az orosz állampolgárokra. Jelenleg több mint száz ügyet indítottak el, s ezek többsége orosz tulajdonokat érint.

Oleg Gyeripaszka
©

Az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője, Chris Bryant szerint a hatóságoknak 2017-ben megadott új jogosítványok alapján elindított ügyekkel London azt üzeni Putyinnak, hogy Nagy-Britannia nyomon akarja követni a korrupcióból szerzett orosz pénzek útját. „Putyin egy bűnözői rezsimet működtet, s a haszonélvezők mind meggazdagodnak. A pénzes oroszok nagyon szeretik Londont, s ennek több oka is van. Nagyon sok a jó ügyvéd, az ingatlanpiac pedig kiválóan alkalmas hatalmas összegek elrejtésére” – mondta a képviselő.

Bár Abramovicsot most már Nagy-Britannia mellett Svájcban sem látják szívesen, egyelőre nem kell hazatérnie Oroszországba: a zsidó származású oligarcha május végén megkapta az izraeli állampolgárságot, s már vett is egy ingatlant Tel-Avivban, egyúttal ő lett a leggazdagabb izraeli. Viszont azzal visszavágott az angoloknak, hogy leállította az új Chelsea-stadion építésének az előkészületeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

Betörtek Paul McCartney-hoz

Betörtek Paul McCartney-hoz

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak