szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az oroszbarát és euroszkeptikus Marcello Foa sosem titkolta, hogy álhíreket ír, emellett nyíltan meleg-, bevándorlás- és oltásellenes.

Marcello Foa került a RAI olasz nemzeti tévécsatorna-család élére – írja a brit Guardianre hivatkozva az Euronews. Foa kinevezésének híre gyorsan elterjedt, valószínűleg azért is, mert az 55 éves oroszbarát és euroszkeptikus újságíró eddig inkább álhíreiről volt híres. Az amerikai elnökválasztás előtt például arról írt, hogy Hillary Clinton sátánista vacsorákon vesz részt, és hogy van egy bombabiztos terve, amellyel kiejtheti Trumpot a versenyből.

Foa – aki nyíltan meleg-, bevándorlás- és oltásellenes – egyszer arról nyilatkozott, hogy homoszexuálisnak lenni abnormális dolog, és hogy a gyerekeknek beadott védőoltások „sokkot válthatnak ki a gyerekekben”.

Az újságírót a jelenlegi kormánykoalíció, a szélsőjobb Liga és az Öt csillag mozgalom jelölte a posztra. Foa többször dolgozott együtt a Russia Today, és a Szputnyik nevű, orosz állam által támogatott médiával is. Az Öt csillag mozgalom elnöke korábban úgy nyilatkozott: azt várják tőle, hogy megtisztítsa a nagyobb pártokból beszivárgott "parazitáktól" az állami tévét, akik azt az elmúlt évtizedekben irányították.

A kinevezés után a televízió több munkatársa is felmondással fenyegetőzött, mert attól félnek, hogy Foa irányítása alatt elvesztik a „szabad sajtó privilégiumát”.

A parlamenti bizottság, amely a RAI-t ellenőrzi, szerda este szavazta meg Foa kinevezését. Eges források szerint az újságíróra szavazott a Berlusconi vezette "Hajrá Itália!" nevű párt is, állítólag egy titkos alku miatt, amely garantálja, hogy Berlusconi saját, rivális tévétársasága, a Mediaset érdekei nem fognak sérülni a jövőben sem, a kormány pedig nem avatkozik be üzleti ügyeibe – cserébe viszont meg kell szavazniuk a jelöltet.

Az Euractiv szerint közben már Foa fia is apja nyomdokaiba lépett: Leonardo Foa a nyáron munkát kapott Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségimédia-csapatában, amelynek nagy szerepe van például a választások előtti kampányokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől

Bocsánatot kért Deutsch Tamás Manfred Webertől

Bezuhantak az albérletárak Budapesten, a kaució csökkentésével halásznak bérlőt a tulajdonosok

Bezuhantak az albérletárak Budapesten, a kaució csökkentésével halásznak bérlőt a tulajdonosok

80-as táblánál 244 km/h-val fotóztak le egy Mercedes-AMG-t

80-as táblánál 244 km/h-val fotóztak le egy Mercedes-AMG-t