szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megváltoztatta facebookos profilképét a budapesti amerikai nagykövetség, egy nagy fotón a kijevi Majdan téren lévő függetlenségi emlékművet díszítő nőalak látható, a szöveg pedig ez: Fókuszban Ukrajna. Az is figyelemre méltó, hogy az USA diplomáciai képviseletei más országokban nem léptek hasonlóan, így az üzenet egyértelműen Magyarországnak szól.

Egy posztban meg is magyarázta a követség a döntést. „Ukrajna, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada magyarországi nagykövetségei továbbra is egy független, egységes és biztonságos Ukrajna kitartó támogatására ösztönöznek azzal, hogy felhívják a figyelmet az ország folyamatban lévő, széles körű reformtörekvéseire, az aggodalmat keltő politikai, biztonsági, társadalmi-gazdasági és a médiát érintő kérdésekre – beleértve a Krím törvénytelen elcsatolását és a folyamatos orosz agressziót Kelet-Ukrajnában –, valamint rávilágítanak az Oroszország elleni szankciók fontosságára” – írta a követség.

Az üzenet minden bizonnyal kapcsolatban van azzal, hogy több NATO-tagország, köztük az USA és Lengyelország is úgy véli, Magyarország hibát követ el azzal, hogy a magyar kisebbséget is hátrányosan érintő ukrajnai oktatási törvény elfogadása miatt hosszú ideje blokkolja Ukrajna euro-atlanti integrációját. Míg a magyar álláspont szerint csak akkor indulhat meg újra a folyamat, ha Kijev visszavonja a törvényt, a NATO-tagállamok többsége attól tart, a magyar politika visszakényszerítheti Ukrajnát az orosz érdekövezetbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd

OTP Bank Liga: Nem bírt egymással a Fehérvár és a Honvéd