szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt még nem tudni, mitől rakódott le ennyi bennük.

Az osztrák BVZ.at számolt be arról a Bécsi Egyetem vegyésze, Franz Jirsa eredményeire hivatkozva, hogy magas a Fertő tó halainak higanyszintje. A kifogott halakat még nyugodtan el lehet fogyasztani, ám jelzésértékű, hogy a kimutatott értékek a megengedett legmagasabb szinthez közelítenek.

Jirsa és munkatársai a Fertő-tó nyolc fajából 133 halat vizsgáltak meg az elmúlt években. A nagyobb példányokban, mint amilyen a süllő vagy a sügér, átlagosan 0,49 milligramm higanyt mutattak ki. Ez még éppen nem éri el az uniós, 0,50 milligramm/kilogramm határértéket, de az osztrák környezetminőségi célt egyértelműen meghaladja. Az 0,02 milligramm.

A szakemberek egyelőre értetlenül állnak a helyzet előtt, amihez valószínűleg a károsanyag-kibocsátásnak is köze lehet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!