szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyikük egy 17 éves fiút zaklatott még évekkel korábban.

Folytatódik a pedofilbotrányban érintett papok felelősségre vonása a katolikus egyházon belül: Ferenc pápa most két chilei püspököt zárt ki a papi rendből, mert kiderült, hogy érintettek voltak a chilei egyházat megrázó zaklatási botrányban. A 2002 óta Németországban élő Francisco José Cox Huneeust először Chilében vádolták kiskorúak elleni szexuális zaklatással, de nemrég kitudódott egy újabb ilyen esete Németországban is. Marco Antonio Órdenes Fernándezt pedig azért zárta ki a pápa, mert az egyházon belüli vizsgálat megállapította, hogy szexuálisan bántalmazott egy 17 éves fiút – írja a Reuters.

A pápa az ügy miatt korábban már kiközösített egy chilei papot: a 88 éves Fernando Karadima a chilei egyház pedofilbotrányának központi alakja volt, az 1970-es és 80-as években követett el szexuális visszaéléseket gyermekek ellen, de bűnösségét csak 2011-ben állapították meg.

Őt az egyház először arra kötelezte, hogy bűnbánó és imádságos életmódot folytasson, ami a Vatikánban a szexuális visszaélésekben bűnösnek talált idősebb papokra kiszabott büntetési forma, de sokak szerint ez túl enyhe szankció, és gyakorlatilag a papok nyugdíjazását jelenti, ezért nem sokkal később az egyházfő úgy döntött, hogy inkább kizárja Karadimát a papi rendből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is

Döntött az Európai Bizottság, a Microsofté lehet a Doom és a Fallout is

Több kilométeres a dugó az M0-son

Több kilométeres a dugó az M0-son

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet

Váratlan fejlemény: tintahalak sikeresen teljesítették a pillecukortesztet