szerző:
hvg.hu/foodnetwork

Visszatérhetnek a hatalomba a Luxemburgot 2013-ig kormányzó kereszténydemokraták: a nagyhercegségben vasárnap tartanak parlamenti választást, s valószínűnek tűnik, hogy a valaha a Jean-Claude Juncker vezette párt szerepel a legjobban. Juncker utódja is megszabadulna a Fidesztől.

„Sokan voltak Luxemburgban, még azok között is, akik a jelenlegi koalíció pártjaira szavaztak, akik úgy vélték, a Demokrata Párt, a Szocialista Munkáspárt és a zöldek kormánya nem volt teljesen legitim” – mondta újságíróknak Philippe Poirier ismert luxemburgi politológus. A Xavier Bettel kormányfő vezette kabinet legitimitása leginkább azért kérdőjelezhető meg, mert a legtöbb voksot és parlamenti helyet szerzett kereszténydemokraták nem jutottak kormányzati szerephez.

Az előrejelzések szerint ez most nem lesz így: a kereszténydemokraták várhatóan legalább 26 helyet kapnak a 60 fős törvényhozásban – hárommal többet, mint öt éve – s alighanem ezúttal találnak maguknak koalíciós partnert. Már csak azért is, mert ezúttal már nem Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jövőre távozó elnöke vezeti a pártot: helyi vélemények szerint 2013-ban a legtöbben azért döntöttek úgy, hogy nem szavaznak a kereszténydemokratákra, mert már meg akartak szabadulni a túl régóta kormányzó Junckertől.

A párt új vezetője és miniszterelnök jelöltje Marc Spautz nagyobb autonómiát ígér a helyi közösségeknek, s átalakítaná a nyugdíjrendszert és a kórházak működtetését. És – Junckerhez hasonlóan – ő is megszabadítaná az Európai Néppártot a Fidesztől. „Nagyon fontos, hogy napirendre tűzzük a Fidesz esaetleges kizárását az EPP-ből. Az Orbán Viktor miniszterelnök által folytatott politika ugyanis nem felel meg a kereszténydemokrácia elveinek” – mondta a politikus.

Aki azt is hangsúlyozta, hogy győzelme esetén nem akar mindet visszavonni, amit az előző kabinet tett: Vissza akarunk vágni, de nem kívánunk mindent visszafordítani” – magyarázta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

1445 milliárd forint lett az államháztartás hiánya 2018-ban

1445 milliárd forint lett az államháztartás hiánya 2018-ban

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

A nap videója: A pomázi BMW-s, akit nem nagyon hatott meg a zebránál álló gyalogos

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel