szerző:
MTI

Nem engedték, hogy Amerika számon kérje a kommunistákon az emberi jogok helyzetét.

Hangos tiltakozó akció akadályozta meg kedden az ENSZ egyik fontos testületében, hogy egy az Egyesült Államok által támogatott kampány keretében kérdőre vonják a kubai hatóságokat az országban uralkodó emberi jogi helyzetért és az általuk elkövetett jogsértésekért.

A világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC), ahol a kubai másként gondolkodók jogtalan bebörtönzését bíráló "Jailed for What" mottóval tartottak rendezvényt, kubai és más latin-amerikai diplomaták a "Kuba igen! Blokád nem!" jelszót skandálták, kezükkel az asztalokat verték, lábukkal pedig dobogtak, miközben Kelley Currie, az Egyesült Államok testülethez akkreditált nagykövete, Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára és mások próbálták elmondani a kubai kommunista rezsimet bíráló beszédeiket.

A gazdasági és szociális haladás és fejlődés feltételeinek előmozdítására, valamint az ENSZ más irányú szakosított szerveinek koordinálására létrehozott ECOSOC ülésén lezajlott akcióban főleg kubai és más spanyol ajkú diplomaták vettek részt, és a világszervezetben ritkán tapasztalható, több mint fél óra teljes hangzavar után a levezető elnök végleg feladta a rendezvény kérdés-felelet részének megtartását.

Anayansi Rodriguez Camejo kubai ENSZ-nagykövet a történtek után újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "az Egyesült Államoknak nincs erkölcsi alapja arra, hogy másokat kioktasson, különösen nem ebben a kérdésben". A kubai diplomata politikai komédiának minősítette a rendezvényt, azt hangoztatva, hogy az amerikaiak törekvése az ország legitim alkotmányos rendjének felforgatására irányul.

Az Egyesült Államok az esemény előtt kiadott nyilatkozatában rámutatott, hogy a kubai kormány 130 politikai ellenfelét tartja bebörtönözve.

A kubai nagykövet korábban azt követelte António Guterres ENSZ-főtitkártól, hogy mondja le a rendezvényt. Szavai szerint az Egyesült Államok maga is megsérti az emberi jogokat, különös tekintettel a guantánamói bázisán működtetett börtöntáborban, ahol terrorizmussal vádolt, szabadságuktól önkényesen megfosztott gyanúsítottakat éveken át ítélet nélkül tartanak fogva.

(Fotónk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett

Az MSZP-s Ujhelyi felhívta az Echo Tv riporterét, aki magyarázkodásba kezdett

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát