szerző:
HVG

Átnevelőtáborokba küldik Kínában a muszlim ujgurokat, ahol igyekeznek agymosással lazítani a valláshoz fűződő kapcsolatukat.

Rasszista rendőrállamot épített ki Peking a muszlim ujgurok lakta Hszincsiang tartományban, ahol a klasszikus elnyomás elemeit csúcstechnológiával vegyítik. A hivatalos indoklás szerint az iszlám terrorizmus és a szeparatizmus ellen küzdenek, s gazdasági lehetőségeket kínálnak a helyieknek, ám sokkal inkább átnevelésről, a kommunista ideológia sulykolásáról van szó a százával létező, és százezreket befogadó táborokban.
 
Elég, ha valaki az iszlám vallás iránt túlzott elköteleződést mutat a hatalom szerint, s máris egy szigorú őrizet alatt álló intézményben találja magát, különösen, ha katonakorú férfi. Emberjogi szervezetek és a nyugati kormányok már jó ideje állítják – műholdfelvételekre és az érintettek beszámolóira hivatkozva –, hogy Kína északnyugati tartományában, Hszincsiangban Mao Ce-tung, illetve a kulturális forradalom óta nem látott vehemenciával fogtak neki egy egész népcsoport átnevelésének.

Peking csak most ismerte el a táborok létét, de azt állítja, ott nem átnevelés, hanem átképzés folyik, amivel a szélsőségesség terjedését igyekeznek megakadályozni. Az öt évtizeddel ezelőttiekhez képest kényszermunkára nem fogják a muszlim ujgurokat, de igyekeznek agymosással lazítani a valláshoz fűződő kapcsolatukat, és erősíteni a kommunista ideológiához való kötődésüket. Peking nemcsak az elnyomás hagyományos eszközeivel él, hanem térfigyelő kamerák, DNS-adatbázis, arcfelismerő programok és a digitális ellenőrzés más módszerei révén igazi csúcstechnológiájú rendőrállamot épített ki a tartományban, amely a tervezett Új Selyemút egyik fontos csomópontja lehet, s ez csak növeli a jelentőségét.

További részletek a HVG hetilap friss számában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók

Kiscicát mentettek a tűzoltók Veresegyházon - fotók

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt