szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szolgálat megalakulásának centenáriuma alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a katonai hírszerzést a kimagasló szakmaiság és az egyedülálló lehetőségek jellemzik. A GRU neve nemrég a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök angliai megmérgezése kapcsán merült fel.

Az orosz katonai hírszerzés korábbi neve, a fegyveres erők törzsének Katonai Hírszerzési Főcsoportfőnöksége (Glavnoje Razvedovatyelnoje Upravlenyije, GRU) visszaállítására tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában, a szolgálat megalakulásának 100. évfordulója alkalmából.

A szerv 2010-ben áttért a GU (Glavnoje Upravlenyije, Főcsoportfőnökség) elnevezés használatára, ám a GRU rövidítés megszokásból továbbra is makacsul tartja magát mind az orosz, mind a külföldi sajtóban, sőt, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a hivatalos nyilatkozatokban és dokumentumokban is.

A GU, teljes nevén az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői Vezérkarának Főcsoportfőnöksége, a védelmi tárca külső hírszerző szerve és egyúttal az orosz fegyveres erők központi felderítési szerve. Kompetenciájába a régiókra specializálódott, a rádiótechnológiai és világűrből folytatott hírszerzés, valamint az operatív műveletek mellett beletartozik a katonai technológiák, a gazdaság, valamint a hadászati doktrínák és fegyverzetek alakítása, továbbá az információs hadviselés is.

©
Putyin a szolgálat megalakulásának centenáriuma alkalmából az Orosz Hadsereg Színházában üdvözölte pénteken a veteránokat, és azt mondta, hogy a GRU elnevezést vissza kellene állítani. Az elnök, főparancsnoki minőségében, azt hangoztatta, hogy a hírszerzés mindig is a katonai hivatás és a haditudományok elválaszthatatlan része volt.

Szavai szerint az orosz katonai hírszerzést a kimagasló szakmaiság és az egyedülálló lehetőségek jellemzik, egyebek között a különleges műveletek terén. Elismeréssel szólt GU-tól származó jelentésekről és elemzésekről. Putyin "legfontosabb prioritásnak" nevezte az orosz fegyveres erők minőségi fejlesztését, amelynek egyik kulcsfontosságú iránya a katonai hírszerzés személyi állománybeli, operatív és technikai potenciáljának megerősítése.

Idén a GU neve elsősorban a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni márciusi angliai mérgezéses merénylettel, valamint a holland állítás szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellen áprilisban megkísérelt lehallgatási kísérlettel kapcsolatban merült fel. A fősodorhoz tartozó nyugati sajtó túlnyomó része a két incidenst eldöntött tényként az orosz katonai hírszerzés kudarcaként könyvelte el.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont egy múlt héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából ezzel ellentétben, Oroszországgal kapcsolatban, az derült ki, hogy az oroszoknak csak a 3 százaléka hiszi el, hogy országuk titkosszolgálatainak közük lehet a Szkripal-ügyhöz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!