szerző:
MTI / hvg.hu

Az Amnesty International szerint Aung Szú Szan Kjí tudott a muszlim kisebbség elleni erőszakról, mégis hallgatott.

A demokráciáért folytatott harc egykori bajnokától egymás után vonják vissza a nemzetközi kitüntetéseket, amióta 2017 augusztusában megkezdődött a rohingják tömeges elmenekülése az országból. Az állampolgári jogokkal többségében nem rendelkező kisebbség több mint 700 ezer tagja menekült az egykori Burma nyugati határán Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg megtorló műveletet indított rohingja lázadóknak a biztonsági erők elleni támadásai miatt.

ENSZ-megfigyelők azzal vádolják a hadsereget, hogy népirtási céllal ölik az embereket, követnek el nemi erőszakot és gyújtogatnak. A hivatalosan államtanácsi és külügyminiszteri rangot betöltő Szú Kji kormányzata azt mondta, a hadsereg legitim lázadóellenes hadműveletet folytat.

Az AI 2009-ben nevezte ki Aung Szú Szan Kjít a "lelkiismeret nagykövetének", amikor a mianmari katonai rezsim ellenzékeként házi őrizetben tartották. Nyolc évvel a szabadlábra helyezése után a politikus pártja győzelmet aratott a 2015. évi választásokon, és a következő évben kormányt alakított, de hatalmát megosztotta a tábornokokkal, és nincs rálátása a biztonsági erőkre.

Az Amnesty International hangsúlyozta, hogy a politikus megóvta a biztonsági erőket a rohingja kisebbséggel szembeni erőszak miatti felelősségre vonástól, ami a valaha általa védelmezett értékek szégyenletes elárulása.

Márciusban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum vonta vissza a rohingja válság miatt a mianmari politikusnak adott kitüntetését, és hasonlóan járt el Dublin és az angliai Oxford városa is.

Bírálói szorgalmazták az 1991-ben adományozott Nobel-békedíj visszavonását is, de az alapítvány közölte, hogy erre nincs mód. Az Amnesty International azzal is vádolja Aung Szú Szan Kjít, hogy nem ítélte el a hadsereg és kisebbségi milíciák közötti észak-mianmari konfliktusokban a katonák által elkövetett visszaéléseket, a kormány pedig korlátozta a humanitárius szervezetek tevékenységét. Kifogásolták azt is, hogy a kormánya nem állította le a szólásszabadság elleni támadásokat. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben

Palkovics visszaszólt Pokorninak oktatásügyben