szerző:
hvg.hu

Kedden egyeztettek volna, de a találkozó elmarad, egyelőre nem tudni, bepótolják-e.

Mégsem egyeztetnek a francia miniszterelnökkel a városban tüntető sárga mellényesek vezetői, mert halálosan megfenyegették őket a mozgalom szélsőséges tagjai – írja a BBC. Édouard Philippe kedden találkozott volna a tüntetők vezetőivel, de így a tárgyalás elmarad. A demonstrációkat az üzemanyagárak ellen tüntetők kezdték, de egy idő után már csatlakoztak hozzájuk a mentősök és az egyetemi reformokat elutasító diákok is.

A hivatalos adatok szerint vasárnap országszerte 140 ezren vettek részt a tiltakozásokban. Többségük békésen tüntetett, a sárga mellényesek rendre elzárják a főutakat, illetve a gyárakhoz, üzemanyagraktárakhoz és üzletekhez vezető útszakaszokat. Néhány ezren viszont randalíroztak Párizs belvárosában, a Diadalív környékén, illetve a Champs-Élysées sugárúton: autókat gyújtottak fel, és üzleteket fosztottak ki. A tiltakozó akciónak már négy halálos áldozata van.

Emmanuel Macron hétfő hajnalban válságtanácskozást tartott a kormány tagjaival. A francia elnök egyelőre kitart álláspontja mellett, és nem hajlandó visszavonni az üzemanyagra kivetett adók megemeléséről szóló döntését. Ugyanakkor a kormány álláspontjának enyhülésére utal, hogy a miniszterelnök, Édouard Philippe már hajlandó lett volna tárgyalni a sárga mellényesek vezetőivel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Macronék a sárgamellényesekkel egyeztetnének a benzinárról

A francia elnök arra kérte Édouard Philippe miniszterelnököt, fogadja valamennyi parlamenti párt vezetőjét és a tüntetők képviselőit. Közösen keresnek kiutat abból a válságból, amely az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek megmozdulásait kísérő, egyre erőszakosabb zavargások nyomán alakult ki.

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben