szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi hetek megmozdulásaihoz képest már jóval kevesebben, valamivel több mint 23 ezren veszek részt a franciaországi sárgamellényes tüntetéseken, de a hangulat néhol ismét feszült - közölték a hatóságok szombat délután.

Csak a fővárosban 109 embert vettek őrizetbe, köztük Éric Drouet-t, a mozgalom egyik vezetőjét. Párizsban nagyjából kétezren tiltakoztak, feleannyian, mint múlt héten. A tüntetők először a Sacré Couer-bazilika lépcsőin gyülekeztek, majd békésen vonultak a belvárosba. Ezúttal nyugalom honolt a Champs-Élysées sugárúton is, ahol az utóbbi hetekben a tüntetők többször heves összetűzésbe kerültek a rohamrendőrökkel.

Strasbourgban mintegy száz ember próbálta égő raklapokkal és gumiabroncsokkal blokád alá venni a Németországba vezető Európa-hidat. A hatóságok hét embert őrizetbe vettek, egy rendőr megsérült az összetűzésekben. Versailles-ban a sárgamellényesek arra buzdítottak, hogy vonuljanak tömegesen a kastélyhoz, de végül csak hatvanan gyűltek össze a felhívásra.

A sárgamellényesek novemberben kezdtek tiltakozni eredetileg az üzemanyagadó tervezett emelése ellen, de azóta általánosabb tömegdemonstrációvá nőtte ki magát az akció Emmanuel Macron elnök gazdaságpolitikájával szemben. Az első megmozduláson, november 17-én még több mint 280 ezren vonultak az utcákra országszerte. Azóta a tiltakozók száma fokozatosan csökkent, a múlt hét végén 66 ezren csatlakoztak a tiltakozásokhoz országszerte.

Macron pár napja elismerte, hogy részben felelős azokban a pontokban, amelyeket a tüntetők felrónak neki, és bejelentett néhány, a munkások vásárlóerejét növelni hivatott intézkedést, de fő követelésüket, a vagyonadó visszaállítását nem teljesítette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van