szerző:
HVG

Kávészünet-politikusnak hívják bírálói Ulf Kristerssont, a svéd Mérsékelt Párt 54 éves vezetőjét, mert szerintük csak beszél, de nem cselekszik. Most megpróbálta, de a hét végén visszaadta a kormányalakítási megbízást Andreas Norlén parlamenti elnöknek, mert a jobbközép koalíció kisebbségi kormányzására vonatkozó tervéhez nem talált elég támogatót. De még könnyen lehet, hogy újra rá kerül a sor a szeptember 9-ei választáson kialakult patthelyzet feloldására.

A dél-svédországi Lundban született Kristersson szinte az egész karrierjét a Mérsékelt Pártban töltötte. Már a középiskolában megalapította a párt helyi ifjúsági tagozatát, és 25 évesen ő volt a jobbközép tömörülés országos ifjúsági szervezetének vezetője. Közben elvégezte az Uppsalai Egyetem közgazdasági szakát, s úgy tűnt, senki és semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy megszerezze a pártelnöki tisztet is. Aztán mégiscsak akadt valaki. Az 1992-es kongresszuson összecsapott a Kristersson vezette liberális szárny és a Fredrik Reinfeldt nevével fémjelzett konzervatív tábor, s az utóbbi politikust választották meg pártelnökké. A keserű és megosztó vita mély nyomot hagyott Kristerssonban. A barátai szerint akkor döntött úgy, hogy a jövőben a csapatmunkát és a kompromisszumkeresést tekinti majd a feladatának. De azért írt egy nagy visszhangot kiváltó könyvet is. Az 1994-ben megjelent Munkátlan nemzedék fő üzenete az volt, hogy a svéd jóléti állam egyik alappillérének tartott munkaerőpiaci szabályozás olyan, mint a dél-afrikai apartheid rendszer volt: elnyomó, és passzivitásra ösztönző.

A vereség miatt átmeneti visszavonulót fújt, elment egy magáncéghez kommunikációs és marketingigazgatónak. Ott aztán valószínűleg rájött, hogy a politika az igazi világa, s 2002-től megkezdte a visszatérést. Előbb a szülővárosában vállalt önkormányzati tisztséget, majd 2006-ban Stockholm szociális ügyekért felelős polgármester-helyettesévé nevezték ki.

A közben miniszterelnökké választott Reinfeldt 2010-ben rábízta a társadalombiztosítási tárca vezetését. Amikor Reinfeldt 2014-ben távozott a hatalomból és a párt éléről, utódja, Anna Kinberg Batra az árnyékkormány pénzügyminiszterévé nevezte ki Kristerssont. Elkövette viszont azt a hibát, hogy bejelentette: kész tárgyalásokat kezdeni a populista és bevándorlásellenes Svéd Demokraták nevű párttal, ezért a Mérsékelt Párt fellázadt, és Kristerssont tette meg elnöknek.

A kiváló szónokként és tehetséges debattőrként ismert politikus nagy elánnal vetette magát a munkába, s eleinte jöttek is az eredmények. Javultak a népszerűségi mutatók, s amikor megkezdődött a választási kampány, Kristersson a televíziós vitákban rendre megverte a hivatalban lévő szociáldemokrata miniszterelnököt, Stefan Löfvent. Viszont ahogy közeledett a voksolás napja, úgy esett vissza a párt népszerűsége. Sokan úgy vélték, a laza és mindig mosolygó Kristersson egy jobboldali elemzőközpontként vezeti a pártot, s képtelen az eredményességre összpontosítani a figyelmét.

A feleségével három kínai lányt nevelő Kristerssonnak jelentős szerepe van abban, hogy a mérsékeltek szakítottak a Reinfeldt-éveket jellemző nyitottsággal. „A jelenleginél szigorúbb bevándorlási politikára van szükségünk, ha eredményesen akarunk gondoskodni a már az országban tartózkodó nagyszámú bevándorlóról” – mondta. Azt is megígérte, ha ő kerül hatalomra, korlátozni fogják a szociális juttatásokat, hogy ezzel is a munkaerőpiac felé tereljék az embereket, közülük is elsősorban a bevándorlókat. A párt mellett a sport volt az, ami végig elkísérte a politikust: iskolásként egy tornászcsapat tagja volt, manapság fut és vadászik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog