szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az athéni parlament kis különbséggel ratifikálta a 27 éve tartó görög-macedón névvita lezárását lehetővé tévő megállapodást. Macedónia a jövőben Észak-Makedónia lesz, Görögország viszont nem akadályozza északi szomszédja euró-atlanti integrációját.

A döntő szavazáson 153 képviselő szavazott igennel, míg a nemek száma 146 volt. A Szkopjéval kötött megállapodás megosztja Görögországot, a Ciprasz-kabinet egyik koalíciós partnere kilépett a koalícióból, a parlament előtt pedig ezrek tüntettek a megállapodás ellen. A 38 óráig tartó vitát követő szavazás idején a megállapodást ellenző képviselők „hazaárulók” felkiáltással mondták el véleményüket az igennel voksolókról.

A névvita hátterében az állt, hogy Görögország szerint a Macedónia országnév azt bizonyította, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság igényt tart a Görögország északi részén lévő Makedónia tartományra. A vádak nem voltak teljesen alaptalanok, a korábbi, Nikola Gruevszki nacionalista politikus vezette kormány idejében a legtöbb macedóniai intézményt Nagy Sándorról, vagy apjáról, II. Filipposz makedón királyról nevezték el, Szkopjéban pedig gombamód szaporodtak meg a hellenisztikus stílusban emelt köztéri szobrok, illetve épületek.

Macedóniában már januárban ratifikálták a megállapodást, a nacionalista ellenzék ott is ellenezte a szerződést. Szkopje most arra számít, hogy viszonylag gyorsan sikerül csatlakoznia a NATO-hoz, majd az EU-hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

Megérkezett az Audi TTS erősebb új változata

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak