szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz államfő megerősítette, hogy "mindkét ország fontosnak tartja a francia-olasz viszonyt" – közölte a francia elnöki hivatal a két állam feszültté vált diplomáciai viszonyával kapcsolatban kedd este.

Macron és Mattarella telefonon egyeztetett, és az Élysée-palota közleménye szerint "arra emlékeztettek, hogy Franciaország és Olaszország, amely államok együtt építették Európát, rendkívüli felelősséggel bírnak a védelmi politika közös kidolgozásában és az Európai Unió (EU) fellendítésében".

A tárgyalásra azt követően került sor, hogy Franciaország múlt csütörtökön hazahívta római nagykövetét, miután Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője találkozott Franciaországban a francia kormány ellen csaknem három hónapja tüntető sárga mellényesek mozgalmának néhány tagjával, és a májusi európai parlamenti választásokon való együttműködésről egyeztetett velük.

Már a nagykövet-hazahívásnál tartanak: tragikomikussá vált az olasz-francia vita

Franciaország konzultációra hazarendelte római nagykövetét, s ezzel újabb mélypontra érkezett a két EU-tagállam hónapok óta fokozatosan romló viszonya. A populista, jobboldali olasz koalíció azzal az Ausztriával is haragban áll, amelyet a nacionalista szélsőjobbot képviselő Szabadság Párt részvételével alakított koalíciós kormány irányít. Ahogy terjed a populizmus, úgy várhatóak újabb belső viták az unióban.

Párizs és Róma között nagyon feszült a viszony, amióta Olaszországban tavaly júniusban kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes M5S. A két olasz kormánypárt első embere a közelmúltban látványosan támogatásáról biztosította a sárga mellényesek mozgalmát. Salvini pedig egyenesen azzal vádolta Emmanuel Macront, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját, és azt mondta: reméli, hogy a francia lakosság hamarosan felszabadul "egy nagyon rossz elnök" vezetése alól. Az utolsó cseppet a pohárban Luigi Di Maio látogatása jelentette.

Azóta Di Maio és Salvini is jelezte hétfőn, hogy ismételten jó kapcsolatokra törekednek Franciaországgal. A két államfő közti telefonbeszélgetés pedig egy újabb lépés lehet a Párizs és Róma közötti feszültség enyhítésére.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron és Mattarella megerősítette, hogy "a történelmi, gazdasági, kulturális és kiváló emberi kapcsolatokon alapuló francia-olasz viszonyt mindkét ország fontosnak tartja".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt