szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tűnik simának Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közép-európai körútja. Az amerikai politikus szándéka ugyanis az volt, hogy éket verjen Budapest, valamint Moszkva és Peking köze, de Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közölte vele, nem fogadja el a Magyarország szövetségeit érő bírálatot – véli Liu Ming-li a kínai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének európai tanulmányokkal foglalkozó osztályának igazgató-helyettese. Szerinte magyar nemzeti érdek, hogy a Huawei fejlessze a magyarországi 5G-s hálózatot.

A CGTN kínai televíziónak nyilatkozó elemző szerint „répa és bot” (ismertebb nevén "korbács és kenyér") amerikai politikája Magyarországon kudarcot vallott: Budapest az amerikai szándékok ellenére is szélesíteni fogja Kínával és Oroszországgal folytatott energetikai és technológiai együttműködését.

Liu szerint Pompeo sikertelen útja változást jelez: Barack Obama elnöksége idején az USA annak ellenére nem fordított különösebb figyelmet a térségre, hogy Közép-Európa gyorsan fejlődött. „Közép-Európa a világ legnagyobb energia-exportőreinek csataterévé változott, és az USA azt reméli, hogy Budapest az orosz import rovására növelni fogja az amerikai gáz vásárlásának a mértékét” – mondta a szakértő, s emlékeztetett arra, hogy Oroszországból érkezik a Magyarországon felhasznált olaj és gáz 75, illetve hatvan százaléka.  

Változás azonban nem várható az elemző szerint: „Sokkal olcsóbb az orosz gáz, mint az amerikai, s Magyarország a nemzeti érdekei szerinti megfelelő döntést fogja meghozni”.

Liu szerint Pompeo azt is el akarta érni Magyarországon, hogy Budapest is csatlakozzon azokhoz a nyugati államokhoz, amelyek nem engedik, hogy a kémkedéssel vádolt kínai óriás, a Huawei fejlessze az országban az 5G-s hálózatot. „Washington nyomást gyakorol Magyarországra, hogy az mellőzze a Huaweit.” Az USA attól tart, ha a NATO-tagállam Magyarország beengedi a Huaweit a távközlési hálózatába, akkor amerikai titkok is kiszivároghatnak Kínába” – vélekedett Liu. Szerinte az USA csak azért indított kereskedelmi háborút Kína ellen, mert aggasztja az ázsiai ország gyors technológiai fejlődése.  

Liu szerint az is Magyarország nemzeti érdeke, hogy a Huawei fejlessze az 5G-s hálózatot. „Ez ugyanis nem csak az internet minőségét fogja javítani, hanem lehetővé teszi az ország infrastruktúrájának a fejlesztését, és az életszínvonal emelését is” – magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát