szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmányos válság felé sodorja Donald Trump az Egyesült Államokat – állítják a per elindítói.

Kalifornia és 15 másik amerikai tagállam pert indított a Trump-kormányzat ellen a rendkívüli állapot kihirdetése miatt.

A perkérelem az elnöki döntés végrehajtásának azonnali felfüggesztését kéri. Egyúttal azzal vádolja Donald Trump elnököt, hogy "kirívó módon nem veszi figyelembe a hatalmi ágak szétválasztását", mert a kongresszus megkerülésével szövetségi pénzeket irányít át az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséhez.

Trump egy saját maga által létrehozott alkotmányos válság felé sodorja az országot

– olvasható a bírósághoz benyújtott dokumentumban.

A perben Kaliforniához Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Oregon és Virginia csatlakoztak.

Donald Trump pénteken sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapotot, arra hivatkozva, hogy a kormányzat finanszírozását biztosító törvénybe nem illesztették be az általa kért 5,7 milliárd dollárt a déli határokra ígért fal építésére. A rendkívüli állapot kihirdetésével az elnöknek az a célja, hogy így a kongresszus megkerülésével teremtse elő a falépítéshez szükséges összeget. A Fehér Ház ugyan még nem hozta nyilvánosságra a leendő forrásokat, de amerikai sajtóinformációk szerint a pénzt a védelmi minisztériumtól és más szövetségi hivataloktól csoportosítják át.

A perelő államok szerint a határok mentén nincs rendkívüli helyzet, így a rendkívüli állapot kihirdetése nem indokolt. A perkérelemben hivatkoznak is Trump egyik mondatára, amely a pénteki sajtókonferencián hangzott el.

Megépíttethettem volna a falat hosszabb idő alatt is, nem volt szükségem erre a lépésre

– fogalmazott az elnök, és a perelő államok szerint ezzel saját maga támasztja alá, hogy nincs rendkívüli helyzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU-ban sehol sem szálltak el az árak úgy, mint Magyarországon

Az EU-ban sehol sem szálltak el az árak úgy, mint Magyarországon

Naponta kerülnek elő új fertőzöttek a Testnevelési Egyetemen

Naponta kerülnek elő új fertőzöttek a Testnevelési Egyetemen

Az oroszok szerint a Vénusz egy orosz bolygó

Az oroszok szerint a Vénusz egy orosz bolygó