szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A két politikus azt állítja, orvosok nehézfémeket találtak a vérükben.

Moldovában két ellenzéki vezető csütörtökön azzal vádolta meg a moldovai hatóságokat, hogy megmérgezik őket, de a kormányzó párt sietve tagadta ezt. Mindezt néhány nappal a február 24-én esedékes parlamenti választások előtt jelentették be.

Maia Sandu és Andrei Nastase - akik közös választási kampányt folytatnak a kormányon lévő demokrata párttal szemben - azt mondják, az orvosok nehézfémeket fedeztek fel vérükben. "Ha arra gondolunk, hogy a jelenlegi kormány miként viselkedik azokkal szemben, akiket veszélyesnek gondol, ezt az ügyet komolyan kellene venni" - mondta Sandu. "A hatóságok a halálunkat akarják" - tette hozzá Nastase. 

A Nyugat-barát demokrata párt szóvivője azonban hárított, furcsának nevezve ezt a vádat.

A közelgő választás jelentős kihívás elé állítja a jelenlegi kormányt vezető demokrata pártot az oroszbarát szocialista párttal szemben. A Nastase és Sandu által létrehozott politikai tömörülés mindkét nagy párttal szemben áll. Elemzők szerint a választás szakadással fenyeget az ország Nyugat-barát és Moszkva-barát erői között, miközben a demokráciával és korrupcióval kapcsolatos aggodalmak megkeserítették az ország kapcsolatát az Európai Unióval. 

A választási kampányt beárnyékolták azok a félelmek, hogy a választás nem lesz szabad és tiszta. A Facebook a múlt héten jelezte, hogy elhárított egy befolyásolási kísérletet a moldovai választásokba. A vállalat szerint ezek közül némelyik moldovai kormányzati alkalmazottakhoz köthető, de a moldovai hatóságok tagadják ezt. 

A Románia és Ukrajna között elhelyezkedő Moldovai Köztársaság Európa egyik legszegényebb országa. A választásokat február 24-én tartják, a 101 fős parlamentben jelenleg egy Nyugat-barát koalíció van többségben. A választás esélyesének a jelenleg ellenzéki, oroszbarát szocialista pártot tartják, amelyre felmérések szerint a választók fele szavazhat. 

Moldova 2014-ben írt alá az Európai Unióval társulási szerződést, ami az első lépés lehet az uniós csatlakozás felé vezető úton. Oroszország, amely továbbra is saját befolyási övezeteként tartja számon a kicsiny köztársaságot, válaszul korlátozta a moldovai gyümölcs-, zöldség-, gabona-, hús- és borszállítmányok importját. A rendelkezés alól csupán néhány olyan vállalkozás mentesült, amely Moldova orosz többségű területein van bejegyezve.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

Publicus: A budapestiek egy része semmilyen botrányra nem emlékszik a Tarlós-érából

A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége