szerző:
hvg.hu

A lap szerint a szervezet évek óta támogat Afrikában és Ázsiában olyan vadőröket, akik rendszeresen vadorzással gyanúsított embereket kínoznak és ölnek meg.

„Brutális paramilitáris erők” finanszírozásával vádolja a Buzzfeed című online magazin a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetét, a Természetvédelmi Világalapot (World Wildlife Fund for Nature, WWF), amely erre reagálva bejelentette, hogy független vizsgálatot rendel el az ügyben.

A lap szerint a WWF évek óta támogat Afrikában és Ázsiában olyan vadőröket, akik rendszeresen vadorzással gyanúsított embereket kínoznak és ölnek meg.

A portál egy éven át vizsgálta a vadorzás elleni fellépés módszereit hat országban, és saját állítása szerint találkozott olyan kegyetlen félkatonai vadőrök áldozataival, akikkel a WWF együttműködik.

„Az aranyos pandás logóról ismert, népszerű jótékonysági szervezet ázsiai és afrikai nemzeti parkokban paramilitáris erőket képez ki, finanszíroz és lát el felszereléssel, olyan erőkkel folytat szoros együttműködést, amelyeket sok ember megverésével, megkínzásával, szexuális megtámadásával és meggyilkolásával vádolnak, emellett falvak elleni rajtaütéseket finanszíroz” – írja a Buzzfeed.

A jelentés, amely több mint 100 emberrel készített interjúkon alapul, azt állítja, a szervezet terepen dolgozó munkatársai "brutalitásukról híres" fegyveres csoportokkal hajtottak végre akciókat orvvadászok ellen, és a WWF "jóváhagyott egy javaslatot a nemkívánatos személyek megölésére egy olyan nemzeti parki igazgató részéről, aki több tucat ember lemészárlását felügyelte".

A portál szerint az egyik afrikai országban a WWF részese volt egy olyan kétes akciónak, amelyben egy hírhedt hadseregtől vásároltak automata karabélyokat. Nepálban vadőrök egy férfit halálra kínoztak 2006-ban, Kamerunban 2017-ben pedig szülei szeme láttára kínoztak meg egy 11 éves fiút. A Buzzfeed riporterei szerint Nepálban a WWF azon volt, hogy ejtsék a vádat a kínzással vádolt vadőrök ellen, akik közül az egyiket később felvettek alkalmazottként.

A vádak hatására Ben Fogle ismert brit kalandor és médiasztár megszakította együttműködését a természetvédelmi szervezettel.

A svájci székhelyű WWF közleményben jelentette be, hogy nagyon komolyan vesz minden állítást, független vizsgálatot rendel el az ügyben, és a bizonyítékok megosztására kéri a Buzzfeedet.

A szervezetnél alapkövetelmény az emberi jogok tiszteletben tartása, az őshonos lakosság védelme érdekében szigorú rendszabályok vonatkoznak a saját alkalmazottakra és a szerződéses partnerekre – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy azonnal intézkednek, ha beigazolódnak a túlkapások.

Nem ez az első eset, hogy kegyetlenkedéssel vádolják a WWF-et. A Survival International nevű, ugyancsak elismert jogvédő szervezet 2017-ben a pigmeusok emberi jogainak "szisztematikus és általános" lábbal tiprásával vádolta meg a WWF által fizetett kameruni, kongói és közép-afrikai erdőőröket.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Élet+Stílus

A WWF karácsonyi tigrises hirdetése mindent visz - videó

Szezon van, özönlenek az aranyosabbnál aranyosabb karácsonyi hirdetések, és a túlkínálatban egyre nehezebb valóban szívhez szóló, őszinte reklámot találni. A WWF nagy-britanniai szervezete a tigrisekre hívja fel a figyelmet idén karácsonykor, és az ő filmjük tényleg szívet melengető lett.

Ideje volt: lassan az iPhone-okra is beszivárog a WhatsApp business változata

Ideje volt: lassan az iPhone-okra is beszivárog a WhatsApp business változata

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

A nap fotója: AMG Merci a jachtkikötő rokkantparkolójában

Barbra Streisand nem is úgy gondolta, hogy rendben van a gyerekmolesztálás

Barbra Streisand nem is úgy gondolta, hogy rendben van a gyerekmolesztálás

Néhány nap is számíthat, súlyos pénzeket bukhat, aki rossz időpontban megy nyugdíjba

Néhány nap is számíthat, súlyos pénzeket bukhat, aki rossz időpontban megy nyugdíjba

Visszahívnak egy kutyaeledelt, veszélyes lehet

Visszahívnak egy kutyaeledelt, veszélyes lehet

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon