Németh András
Németh András

Nincs több viszonylagosság, csak az van, aki Alekszandar Vucsics szerb elnök mellett van, és az, aki ellene. Mindegy, hogy jobboldali egy párt, vagy baloldali, vége van a megosztottságnak, csak így győzhetünk - ez volt a Vucsics elnök távozását követelő eddigi legnagyobb belgrádi tüntetés legfőbb üzenete. Bár a kormánypárti médiumok azt jósolták, hogy a negyedik hónapja minden szombaton felvonuló tüntetők rombolni akarnak és államcsínyre készülnek, nem volt semmiféle rendzavarás.

A szerb főváros legnagyobb terén, a Parlament előtt több tízezren gyűltek össze, a szervezők pedig felolvasták azt a nyilatkozatot, amelyben a szabad választások megrendezését, valamint a közmédiumok felszabadítását követeltek, azaz azt, hogy az állami televízió és rádió adjon teret az ellenzéknek is.

Felszólítom a rendőröket, hogy ne a tolvajokat és bűnözőket védjék, hanem álljanak a nép mellé. A tanárok is jöjjenek ki az utcára, ha nem akarják, hogy néhány év múlva ne legyen kit tanítaniuk. A színészek és a rendezők is vegyék észre, hogy az igazi dráma most Szerbia utcáin folyik. Az újságírók pedig valóban legyenek újságírók - mondta az egyik ismert szerbiai újságíró, Szrdjan Skoro.

©

A felszólalók többször emlékeztettek arra, hogy korábban Vucsics – akkor még véresszájú nacionalistaként – arról beszélt, egy szerb halálát száz muszlim megölésével fogják megbosszulni, most pedig leépítette a jogállamot és korrupt rendszerében teletömte a saját és szövetségesei zsebet pénzzel.

27 éve vagyok már az utcán tüntetni, sokan még meg sem születtek az itt levők közül, amikor már nyeltem a könnygázt. Ígérem, ez lesz az utolsó tüntetéssorozat Olyan emberek fognak hatalomra kerülni, akik értik, mit akar a nemzet- hangsúlyozta Szergej Trifunovics színész.

©

A beszédek után a tömeg sétát tett a belvárosban, majd miután a “Vucsics tolvaj vagy!”, illetve a “Vucsics, mondj le!” jelszavakat skandálva elhaladt a szerb kormány épülete előtt, visszatért a Parlamenthez, ahol az ellenzéki pártok vezetői mondtak újabb beszédeket.

©

“Szerbia ébredőben van, s azért harcol, hogy normális országgá váljon. Nem pedig olyanná, ahol egy miniszter éhségsztrájkot hirdet, hogy elérje az ellenzéki tüntetések leállítását. Egy normális országban egy ilyen politikust azonnal leváltatnának, nálunk nem” - ezt Vuk Jeremics, a Néppárt elnöke mondta. Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke is azt sürgette, hogy valamennyi ellenzéki erő egy emberként harcoljon Vucsics rezsimje ellen.

Szerbia lángokban áll, nem tehetjük meg, hogy azt mondjuk, ezzel vagy azzal nem vagyunk hajlandóak tüntetni. Együtt kell eloltanunk a lángokat - hangsúlyozta.

©

A legérdekesebb felszólaló Borisz Tadics volt államfő volt, akit először kifütyült a tömeg, ám a beszéd végén tapssal búcsúztatták a tüntetők. “Vucsics bólogató Jánosokká akarja változtatni a szerbeket. Aki viszont most itt van, ha kifütyül engem, vagy ha megtapsol, szabad ember. Még csak az elején vagyunk, hosszú harc áll előttünk, de ha kitartunk és egységesek maradunk, győzünk” - mondta.

©

A szervezők bejelentették, tárgyalásokat kezdeményeznek a hatalommal a szabad választások megrendezéséről és a médiumok ellenzék előtti megnyitásáról. “Ha nem hajlandóak tárgyalni, jövő szombaton még többen gyűlünk itt össze” - üzenték a szervezők.

A kormánypárti médiumok - amelyek szerint alig pár ezer tüntető verődött össze - napokon keresztül azt szajkózták, az ellenzék törni-zúzni fog, s puccsot akar végrehajtani Vucsics ellen. Bár az utcákon ezúttal sem voltak rendőrök, nem történt rendzavarás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Srí Lanka: A hírszerzési vezetők eltitkolták a házelnök szerint az információkat

Srí Lanka: A hírszerzési vezetők eltitkolták a házelnök szerint az információkat

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége