szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi két évtizedben egyre általánosabbá vált a Közel-Keleten a keresztények üldözése, s a néha már a népirtás szintjére emelkedő üldözés következtében milliók kényszerültek otthonuk elhagyására, illetve menekülésre – áll a Jeremy Hunt brit külügyminiszter által készíttetetett jelentésben.

„Milliók kényszerültek otthonuk elhagyására, sokakat megöltek, elraboltak, vagy börtönbe kerültek, s általános a diszkrimináció is – áll a jelentésben, amely azt is megállapítja, hogy Délkelet-Ázsiában és a Szahara alatti afrikai államokban a diszkrimináció mögött sokszor maguk az autoriter államok állnak. „A kényelmetlen igazság az, hogy a vallásukért üldözöttek túlnyomó többsége, mintegy 80 százaléka, keresztény” – idézte a jelentést a The Guardian című brit napilap.

A tanulmány külön-külön is foglalkozik egyes államokkal, az elemzők szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő pártja is tevékeny részt vállal a keresztények elleni támadásokban.  Törökországban – áll a tanulmányban – a keresztényeket gyakran állambiztonsági fenyegetésként kezeli a hatalom, s gyakran úgy állítják be őket, mintha nem is valódi törökök, hanem nyugati kollaboránsok lennének. Jeremy Hunt szerint a tanulmány kijózanító hatású, különösen úgy, hogy azt az új-zélandi mecsetek, majd a Srí Lanka-i keresztény templomok elleni gyilkos támadások után hozták nyilvánosságra.

Hunt azt is hangsúlyozta, korábban London nem beszélteleget a keresztényüldözésről. „Valószínűleg azért óvakodtunk erről beszélni, mert keresztény ország vagyunk, viszont a múltban gyarmattartók voltunk, s ez sokszor nyugtalanságot okoz. De el kell ismernünk – s ezt a tanulmány tartalmát ellenőrző érsek, Philip Mountstephen is megerősítette – a keresztények számítanak a leginkább üldözött vallási csoportnak” – mondta a politikus. Azt is hangsúlyozta, hogy a közel-keleti országokban a keresztények a legszegényebb rétegekhez tartoznak, s a népeségen belüli arányok egy évszázad alatt húsz százalékról 5 százalékra esett. „Elaludtunk a vártán, s nem csak a jelentésnek, hanem a Srí Lanka-i mészárlásnak is ébresztő hatása van” – magyarázta Hunt. Brit források szerint a közel-keleti államokban jelenleg mintegy 15 millió keresztény él.

Hunt egyelőre csak az előzetes jelentést ismertette, a végleges tanulmány a nyárra készül el. Az elemzés szerint a keresztényüldözés mögött részben az áll, hogy a térségbeli államok politikai kudarcai miatt jó táptalajt találnak a szélsőséges vallási nézetek, miközben a térség államaiban nem erős a politikai intézményi rendszer. „A keresztényellenes gyűlöletbeszéd, különösen Iránban és Szaúd-Arábiában megjelent az állami médiában, illetve a vallási vezetők szótárában, s ennek az eredménye, hogy a keresztények nincsenek biztonságban, s hogy növekszik a velük szemben tanúsított türelmetlenség” – áll a tanulmányban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé