szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

December óta ő a negyedik menekült gyermek, aki kórházba szállítás után meghalt az amerikai-mexikói határszakaszon.

Meghalt egy két és fél éves guatemalai kisgyermek, akit az amerikai–mexikói határon fogtak el – írta a Washington Post. A kisfiú egy El Pasó-i kórházban vesztette életét, többhetes ápolás után.

A meg nem nevezett gyerek anyjával együtt érkezett a határhoz, április 3-án vették őket őrizetbe. Az asszony három nap múlva jelezte, hogy a kicsit beteg, a fiút másnap szállították át az El Pasó-i gyerekkórházba, ahol életét vesztette. A halál pontos oka még nem ismert, de a Washington Post információi szerint tüdőgyulladásról lehet szó.

December óta ő a negyedik menekült gyerek, aki meghalt az amerikai–mexikói határszakaszon. Mindannyian Guatemalából menekültek, ahol a szárazság és a szegénység miatt százezrek vannak reménytelen helyzetben. Április egyébként rekordhónap volt, majdnem 100 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az Egyesült Államok déli határán.

Tavaly év végén két gyerek halála miatt a kormányzat kiterjesztette a határra érkező kiskorúaknak nyújtott segítséget. Kötelezővé tették például számukra az egészségügyi szűrővizsgálatot, és több orvosi csapatot is a helyszínre küldtek, hogy triázsrendszerben állapítsák meg, ki van a legrosszabb egészségi állapotban. Erre azért is van szükség, mert gyakran egyszerre háromszázan is érkeznek ugyanarra a határátkelőre.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a 39 percen belül eredményt adó PCR-teszt, Európában is elérhető

Itt a 39 percen belül eredményt adó PCR-teszt, Európában is elérhető

2024-ben űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek, 2117-ig beköltözne a Marsra

2024-ben űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek, 2117-ig beköltözne a Marsra

Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami addig nem létezett, amíg ő nem beszélt róla

Adószakértő: Varga olyan adót akar elengedni, ami addig nem létezett, amíg ő nem beszélt róla