Tetszett a cikk?

A volt belga miniszterelnök az unió egységének jövőjét félti a választásokon a nacionalistákkal szemben.

Guy Verhofstadttal a 24.hu készített interjút budapesti látogatásán, a politikus azért jött többek között, hogy a Momentum mellett kampányoljon. Azt azért sajnálta, hogy itt az emberek nem szavazhatnak rá, mert nincsenek transznacionális listák. Verhofsdtadt szerint nem lesznek új frakciók a választások után, a két nagy pártcsaládnak nem lesz többsége, ugyanakkor lesz egy-két nacionalista frakció.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének ( ALDE) frakcióvezetője szerint Európa egyelőre egy bürokratikus szervezet és nem igazi unió és így nem lehet tárgyalni egy erős, közös programról, pedig csak ezt tudná megállítani a populisták térnyerését, a tagállamok akkor hibáztak, amikor nem akarták a közös uniót létrehozni.

Verhofstadt is egyetért abban, hogy minden populista párt mögött Oroszország áll, Orbán és a Fidesz minden energiaüzletét velük köti, Putyin stratégiája pedig az lehet, hogy meggyengítse Európát és visszaszerezze a kontrollt a volt szovjet érdekszféra országai felett.

A Néppárt felelősségnek is látja azt, hogy például "Orbán bármit megtehet" : a külvilágnak azt mutatja, hogy a gazdaságukba az EU beavatkozhat, de az alapelveivel az tesz, amit csak akar. Az se normális szerinte, hogy valakinek az uniós pénz kell, de az alapvető értékeket már nem tartja be.

A belga politikus szerint továbbá először is EU-s határőrségre van szükség és  EU-s menekültügyi rendszerre is. Reménykedik benne, hogy az Európai Parlament egy olyan intézménnyé válik, ami a választók érdekeit tudja képviselni és nem egy "technokrata törvényhozó testület" marad, amit senki nem ért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

Határozatlan időre felfüggesztik a közlekedési vizsgákat