szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szenátus döntése értelmében nem valósulhatnak meg a továbbgondolt koncepciók.

Ne változzon a tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame katedrális az újjáépítés során, a párizsi szenátus döntése értelmében ugyanolyanra kéne újjáépíteni, mint volt, írja az CNN. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a korhű újjáépítést pártolta, Edouard Philippe miniszterelnök viszont nem zárkózott volna el egy új koncepció megvalósításától.

A katedrális április 15-én gyulladt ki, 850 éves tetőszerkezete szinte teljesen megsemmisült. A tűz a felújítási munkálatok miatt keletkezhetett.

Több koncepció is napvilágot látott, hogy hogy kellene újjáépíteni a katedrálist, mert maga a mostani épület is egy továbbgondolt koncepció eredménye volt, de a szenátus úgy döntött, épüljön újjá a jól ismert, négyezeti (hossz- és kereszthajó találkozásánál lévő) huszártoronnyal a Notre-Dame. Az újjáépítésre közadakozásból egymilliárd dollár gyűlt össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!