szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Tizennégy év után Phenjanban találkozik a kínai és az észak-koreai vezető. Kim Dzsongun rá van utalva a pekingi segítségre, de mindenre azért nem hajlandó. Vagy mégis?

Hszi Csin-ping elnök jól felkészül a találkozásra az Egyesült Államok elnökével: nemrég parolázott Putyinnal Szentpéterváron, most két napig Phenjan vendége, mielőtt a hónap végén a tárgyalóasztalhoz ülne Donald Trumppal a G20-csúcson Japánban. Észak-Korea kitett magáért: olyan pompával üdvözölte a nagy szövetségest mint elődeit, akik lehetővé tették a Kim dinasztia túlélését a 24 milliós országban. A látványos külsőségekkel Észak-Korea az USA-nak is üzenni akar, azt kívánja mutatni, hogy vannak komoly szövetségesei, így nem lehet eredményes az amerikaiak nyomásgyakorlási politikája.

A két államban idén ünneplik annak a hetvenedik évfordulóját, hogy felvették a diplomáciai kapcsolatot. Csakhogy akkor még Sztálin elvtárs parancsolt: az észak-koreai dinasztia alapítója, Kim Ir Szen a Vörös Hadsereg századosi egyenruhájában érkezett vissza a Szovjetunióból szülőföldjére. Aztán kitört a koreai háború (1950-53), és több mint egymillió kínai "önkéntes" mentette meg az észak-koreai kommunista rendszert a pusztulástól. Mao elnök elsőszülött fia is koreai földön esett el.

A diktátor megtarthatja az atombombát, és Kína segítségével fenntarthatja rendszerét is

Kim Dzsongun azonban elérte azt, ami sem apjának sem nagyapjának nem sikerült: az USA elnöke leült vele tárgyalni. Szingapúrban Észak-Korea fura ura meg is ígérte: búcsút mond a nukleáris fegyvereknek. Cserébe Trump a szankciók elengedését helyezte kilátásba. Aztán az idén februári, kudarccal véget ért hanoi csúcstalálkozón kiderült, mindketten hazudtak: a duci diktátornak az esze ágában sincs lemondani az atombombáról, amelyre hatalmát alapozza. Trump sem akar lemondani a szankciókról, melyek fojtogatják Észak-Koreát. Sőt, az ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikaiak azt javasolták: legyen teljes olajembargó Észak-Koreával szemben. Ezt a kínaiak - az oroszok támogatásával - megakadályozták, ám a helyzet így sem rózsás a diktátor földi paradicsomában:

16 deka rizs a fejadag.

©

És ennek már látványos következményei is vannak, még a phenjani vezetés szempontjából is. Le kellett fújni a nagy tömegrendezvényeket, mert a felvonuló gyerekek közül sokan elájultak az éhségtől. Régebben az állam táplálta ilyenkor a gyereksereget, de most a raktárak üresek. A családoknak kellene élelmezniük az úttörőket, de nincs miből. Dél-Korea 50 ezer tonnás élelmiszer segélyt küldött, hogy enyhítsen a gondokon, ám ez is kevésnek bizonyult. Ezért különösen fontos most Hszi Csin-ping elnök látogatása Kim Dzsongunnál, aki mindenképp szeretné megőrizni az atombombát, de 10-12 millió alattvalójának éhezése alááshatja hatalmát.

A kínai küldöttség tagja a Terv és Reformbizottság vezetője is

Tőle remélheti Észak-Korea, hogy a gazdasági krízist képes lehet megoldani úgy is, hogy Amerika nem enyhíti a szankciókat. Sőt John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó nyíltan örvendezett az éhínségnek mondván: ettől majd kezesebb lesz Kim Dzsongun.

A feladat tehát Kínára vár: stabilizálja a hadikommunista rendszert a huszonegyedik században. Nem csekély feladat, de ötlete már évekkel ezelőtt volt a kínaiaknak: saját receptjüket ajánlották. A fogadókészség nem volt szembeötlő: Csang Szongtheket, az ifjú diktátor mentorát-nagybátyját, aki a kínai pénzügyi reformok észak-koreai végrehajtásának a szószólója volt, a családjával együtt kivégezték 2013-ban. Ezután meg is romlott a kapcsolat Peking és Phenjan között: a kínaiak nem támogatták az észak-koreai atomfegyver-programot, és ezért megszavazták az országot sújtó ENSZ-szankciókat is.

©

Pekingben a jelek szerint beletörődtek abba, hogy a Kim dinasztia harmadik tagja éppúgy a hadikommunista rendszerben kívánja tartani alattvalóit, mint elődei. A kínaiak pragmatikusak, mert tudják: Észak-Korea mindenképp rájuk van utalva. Bár a pekingi China Dailynek nyilatkozó szakértők ezt tagadják, de Kína számára az észak-koreai kártya az Amerika elleni játszmának csupán egy tétele. Végül is Észak-Korea nem nagyobb mint egy kínai tartomány. Ráadásul a kínai tartományok sokkal jobban teljesítenek mint Kim Dzsongun rendszere, amely épp úgy hiánygazdaság, mint a diktátor papa és nagypapa idején. Helyszíni források szerint Kína közvetlenül a kétnapos csúcs után bejelenti, hogy jelentős élelmiszersegélyt ad szomszédjának: várhatóan több százezer tonna rizst küldenek majd Észak-Koreába.

Hszi Csin-ping egyébként azt is hangsúlyozta a mostani tárgyalások előtt, hogy Peking a korábbinál sokkal aktívabb szerepet kíván vállalni a kelet-ázsiai feszültségek enyhítésében és az a célja, hogy állandó kommunikációs csatornákat hozzon létre Észak-Korea és a rendezésben érdekelt többi állam között. És nem kizárt, hogy valami be is indul a térségben: Dél-Korea azt sürgeti, hogy a lehető legrövidebb időn belül tartsanak egy újabb találkozót észak és dél vezetői között.

Észak-Korea pontosan akkora kínai segélyt fog kapni, amekkora ahhoz kell, hogy elkerüljék a gazdasági csődöt, miközben a függés a Nagy Kínai Testvértől tovább erősödik. Hszi Csin-ping elnök pedig kijátszhatja az észak-koreai kártyát Oszakában a G20-csúcson, ahol végülis tárgyalóasztalhoz ül Trump elnökkel, hogy véget vessenek a kereskedelmi háborúnak. Ha tudnak...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

25 évre súlyosbították Ján Kuciak gyilkosának ítéletét

25 évre súlyosbították Ján Kuciak gyilkosának ítéletét

Ferencváros – FC Barcelona 0–3

Ferencváros – FC Barcelona 0–3