szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több komoly erdő- és bozóttűz tombol a sarkvidéki térségekben, s miközben a tudósok „példátlan méretű” tüzekről beszélnek a környéken lévő városokban napról napra romlik a levegő minősége. Az ok, a globális klímaváltozás.

Skandináviában, Észak-Szibériában, Alaszkában és Grönlandon is égnek a növényzettel borított vidékek, s bár május és október között korábban is voltak hasonló tüzek az arktiszi körzetben, azok intenzitása most minden korábbinál nagyobb. A tűzvészeket általában villámcsapások okozzák, ám most azért váltak gyakoribbá és pusztítóbbá a tüzek, mert a globális klímaváltozás miatt a szokásosnál jóval melegebb van a térségben. A lángok és s tűzoszlopok a műholdakról is jól látszanak, Mark Parrington, ismert szakértő „példátlannak” nevezte a pusztítás kiterjedését. Szerinte nagyon szokatlan, hogy júniusban ilyen súlyos legyen a helyzet. „A klímaváltozás miatt melegebb van a térségben és e miatt gyorsabban terjed a tűz, és tovább tart, mint korábban” - magyarázta Parrington. A növényekkel együtt ég a meleg miatt kiolvadt tőzeg is, s ez nagyon sok szén-dioxidot juttat a levegőbe. A meleg miatt felolvad az évszázadokon át fagyott tundra is, s a földből a szén-dioxidnál is agresszívabb üvegházhatás okozó gáz, metán kerül a levegőbe.

A BBC beszámolója szerint jelenleg is több száz tűz ég az északi, jórészt lakatlan területeken, ám a füst terjed, és Szibéria északi részén a városokban jelentősen romlott a levegő minősége a tűzvészek miatt. A hatalmas tüzek miatt csak júniusban mintegy ötven megatonna szén-dioxid került a levegőbe, ez annyi, mint amennyit Svédország egésze enged a levegőbe egy évben.

Oroszországban nem foglalkoznak a tűzoltással, a hivatalos magyarázat szerint a tűzoltók bevetése többe kerülne, mint amennyi kárt a lángok okoznak. „Nem fenyegetik a lakott településeket, illetve a gazdaságot” – magyarázta a krasznojarszki erdőügyi hivatal illetékese.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben

Donáth Anna: 180 fokos fordulatot vett a kormány a Facebook elleni keménykedésben