Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma sem lettünk okosabbak a britek kilépésével kapcsolatban.

Elutasította a brit parlament alsóházának elnöke, hogy a Ház hétfőn szavazzon a brit kormány indítványáról, amely az új Brexit-megállapodást szentesítheti. John Bercow ezt azzal indokolta a parlament ülésén, hogy ez az javaslat ugyanaz, mint amelyet szombaton egyszer már benyújtott a kormány, és amelyről már a vitát is lefolytatták. Ezen túl a házelnök szerint ugyanazok a körülmények is – ez azért fontos, mivel a szombati vita óta Boris Johnson kérelmezte az EU-tól a kilépés elhalasztását. Erre azért kényszerült, mert az előterjesztésről szóló vitát ugyan megtartották, ám a voksolás elmaradt.

A végszavazás előtt ugyanis megszavaztak egy módosítót, amely alapján az indítvány elfogadását meg kell előznie a megállapodás alapján kialakítandó jogi keret elfogadásának. (Ez elméletben kedden várható.) De mivel az a voksolást nem tartották meg, nem rendeződött a Brexit kérdése október 19-ig. Johsonnak ezért kellett halasztást kérnie – meggyőződése ellenére, de egy másik jogszabálynak eleget téve. (Arról jelenleg egy skót bíróság dönt, hogy teljesítette-e a törvény előírásait a miniszterelnök.)

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet: egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy bármelyik kormányindítvány megszerzi a parlamenti többség jóváhagyását.

Mielőtt túl mélyre merülnénk az egyre követhetetlenebb vitában, összegezzük a helyzetet:

Egy dolog biztos: John Bercow október 31-én távozik a házelnöki székből.

Hozzászólások