szerző:
Lengyel Miklós

A brit kormány a decemberi választások előtt nem hajlandó közölni azt a titkosszolgálati jelentést, amely arról szól, az oroszok befolyásolták-e a Brexit-kampányt.

Az ellenzéki Munkáspárt Nagy-Britanniában aggodalmát fejezte ki, és kérte az illetékes hatóságokat Dominic Cummings orosz kapcsolatainak feltárására. Boris Johnson főtanácsadója három évig Oroszországban dolgozott a kilencvenes években, a választásra készülő munkáspártiak szerint ez ad okot aggodalomra.

Nagy Britanniában dúl a választási kampány, melynek témája a Brexit. David Lammy, a Munkáspárt egyik parlamenti képviselője azt kérdezte Twitteren:

Dominic Cummings orosz kém?

Az ügy előzménye az, hogy Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyék-külügyminisztere levélben kérte a konzervatív külügyminisztert, Dominic Raabot, hogy mutassa már meg Mr. Brexit nemzetbiztonsági átvilágításának eredményét. A Munkáspártot ugyanis megkereste valaki, aki azt állítja: Dominic Cummings kapcsolatba került az orosz titkosszolgálattal, amikor három évig Oroszországban élt és dolgozott a kilencvenes években. A Munkáspárt árnyék-külügyminisztere nemcsak a konzervatív külügyminiszternek, de a két érintett titkosszolgálatnak, az MI 5-nak és az MI 6-nek is elküldte levelét.

Ki is valójában Mr. Brexit?

Dominic Cummings már a népszavazás idején is fontos szerepet játszott mint a Leave (Kilépés) kampány főnöke. A finanszírozás tekintetében már akkor felmerültek aggodalmak. Külföldön nagyon is sokan voltak érdekeltek Nagy-Britannia kilépésében, mint például Rupert Murdoch sajtómágnás, aki Ausztráliából indult, forradalmasította a bulvársajtót az Egyesült Királyságban, majd Amerikába költözött, de sosem hagyott kétséget afelől, hogy nem kedveli az Európai Uniót. Ő is pénzelte a Brexit-kampányt, és állítólag orosz oligarchák is hozzájárultak a népszavazás sikeréhez. A megbízó állítólag maga Putyin elnök volt, bár ezt igazolnia a kémelhárításnak eddig nem sikerült.

Dominic Cummings Oxfordban végzett, ahol orosz történelmet és irodalmat tanult, majd három évre Oroszországba utazott. Mit csinált ott?

A hivatalos életrajz szerint kutatásokat folytatott és dolgozott egy brit vállalkozásnak orosz földön. Adam Dixon légitársaságot gründolt, mely a Volga-vidéki Szamara városát kötötte volna össze Béccsel. A vállalkozás csúfosan megbukott, mert a rubel 1998-ban összeomlott. Dixon mint régi oxfordi diák adott munkát Cummingsnak. A Daily Mirror megkérdezte tőle most, hogy mi volt a véleménye az akkor 23 éves Cummingsról. "Olyan volt mint egy futballhuligán, aki Oxfordban végzett. Állandóan ivott. Egyszer vodkásüveggel a kézben tartóztatták le Szamara városának repülőterén. Ami a politikai nézeteit illeti: erősen jobboldali volt, de rajongott a bolsevikok forradalmi módszereiért" – nyilatkozta egykori főnöke a törekvő ifjúról, aki jelenleg Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója.

Raszputyin Londonban

Ellenfelei Raszputyinnak nevezik Dominic Cummingsot arra utalva, hogy az orosz módszerek alkalmazását nem kizárólag a bolsevikoktól tanulta. Raszputyin nagy hatással bírt a cárnéra. Rajta keresztül pedig befolyásolni tudta az orosz birodalom politikáját az első világháború idején. Arisztokrata ellenfelei meggyilkolták, majd nem sokkal később kitört a forradalom, amely elsöpörte a cári rendszert.

A brit sajtó azt állítja: Dominic Cummingsnak mesterterve van arra, hogy kivezesse hazáját az Európai Unióból. Vajon nem Moszkvában készült ez a mesterterv? – ezt kérdi most az ellenzéki Munkáspárt.

Hol a jelentés az orosz befolyásról?

Ezt tudakolja az eset kapcsán Boris Johnson miniszterelnöktől a parlament biztonsági bizottságának elnöke. Dominic Grieve szerint ideje lenne publikálni azt az 50 oldalas jelentést, melyet a titkosszolgálatok készítettek arról, hogy Moszkva milyen eszközökkel befolyásolta a Brexit folyamatát. A londoni Guardian értesülései szerint a jelentésben részletesen le van írva, hogy az oroszok kinek mennyi pénzt küldtek a kampány során, sok konzervatív politikus is szerepel a listán. A Vote Leave kampány túllépte a hivatalosan engedélyezett 7 millió fontos költség határt – emiatt a rendőrség is vizsgálódott az ügyben.

"Ideje közzétenni a jelentést az orosz befolyásról" – hangsúlyozta a Munkáspárt vezére. "Vagy netán valami titkolnivalója van a kormánynak?" – kérdezte mosolyogva Jeremy Corbyn az ellenzéki Munkáspárt vezetője. Az biztos, hogy a jelentés közzétételére várniuk kell, amíg a december 12-i voksolás le nem zárul – jelentette be a Downing Street 10.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Erdogant nem zavarják a megválasztott polgármesterek, simán elmozdítja őket

Erdogant nem zavarják a megválasztott polgármesterek, simán elmozdítja őket

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Lilába borul a Lánchíd vasárnap este

Lilába borul a Lánchíd vasárnap este

Magyar land art: a természet megtört harmóniáját teremtik újra

Magyar land art: a természet megtört harmóniáját teremtik újra

Sokat enyhítene az ápolóhiányon, ha ilyen robotot vetnének be a kórházak

Sokat enyhítene az ápolóhiányon, ha ilyen robotot vetnének be a kórházak

Matolcsy és Varga párharcában dőlhet el, merre fordul a gazdaság

Matolcsy és Varga párharcában dőlhet el, merre fordul a gazdaság